MARCHESI



 Pasticceria Marchesi to jedna z najstarszych i najbardziej znanych mediolańskich cukierni,  a na pewno uwielbiana przez wszystkich amatorów słodyczy w najlepszym wydaniu. Powstała w 1824 roku w Mediolanie przy ulicy Santa Maria alla Porta. Od ponad 200 lat cukiernia jest symbolem kunsztu cukiernictwa , a ich wyroby słyną z pięknego designu i wybornego smaku. Miejsce wciąż działa pod tym samym adresem, z niezmienną pasją do perfekcji.
Dzisiaj, pod przewodnictwem wnuka Angelo Marchesiego (zwanego także Angelo) i jego rodziny, stało się cenionym portem dla eklektycznej i kosmopolitycznej klienteli.
 Estetyką przypomina trochę francuskie Laduree, bowiem bogate jest pastelowe odcienie zieleni, różu i błękitów.
Uwielbiam ich złote logo! Kojarzy mi się z elegancją i wyrafinowanym produktem, być może przez swoją prostotę i piękny font. Jak nie byliście wewnątrz to polecam Wam serdecznie  przy następnej wizycie w Mediolanie wstąpić na kawę i ciastko. Raj dla oka! Na podłodze i ścianach oczywiście marmur, który pięknie gra z dominującą we wnętrzu zielenią.  W menu znajdziecie mm.in.  praliny, ciasta, cukierki,  oraz lody w wielu wariacjach smakowych, a wszytsko to znakomicie podane i pakowane zgodnie z wymaganiami marki.
 Jakby Wam było mało estetycznych doznań to dodam, iż wszystko podawane na porcelanowych talerzach firmy Rosenthal ze srebrnymi sztućcami Sambonet ;-)
Idealna miejscówka by odprężyć się po zwiedzaniu Duomo.
Produkty tej marki dostaniecie także w sklepie online, co może przydać się niektórym św. Mikołajom ;-) Ja zamówiłam włoskie Panettone, ale polecam Wam także Pandoro i Pandorellę. Zapach i miękkość...ajjj!


























Comments

Popular Posts