Lombardi's ....


 Pizzeria Lombardi została założona w 1905 roku, w tym samym czasie Gennaro Lombardi otrzymał licencję od miasta i sprzedał swój pierwszy kawałek pizzy, a sama pizzeria dostała miano pierwszej pizzerii w Stanach Zjednoczonych. Lokal znajduje się w sekcji Little Italy i wciąż oferuje przepyszną pizzę z pieca węglowego. Idealnie wypieczone, cieniutkie ciasto, ukochane pomidorki San Marzano w towarzystwie mozzarelli, świeżej bazylii i rukoli to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! 
 Pomidorki tej wyjątkowej odmiany rosnącej w Kampanii mają bardzo mało pestek, przez co miąższ jest intensywny i jędrny a aromat niezwykle trwały. Osobiście jestem fanką San Marzano, a w połączeniu z burratą wprawiają mnie w błogi stan rozkoszy ;-) Tu w formie sosu, serwowane na kruchym cieście stanowią połowę sukcesu całej pizzy. Obawiałam się, iż samo miejsce ze względu na swoją wieloletnią tradycję opływa w ogrom turystów i stało się masową jadłodajnią wydającą średniej jakości potrawy, ale przyznam szczerze, że zaskoczyłam się bardzo pozytywnie- było bowiem pysznie i wcale nie czekaliśmy długo na stolik. POLECAMY!

















Comments

Popular Posts