Benoit - sto lat pasji


Benoit, 100 years of passion....
"There’s no other place as typically Parisian as Benoit. I have a very special affection for this beautiful house, with its own history and generosity. Benoit is a friendly place, full of memories and shared pleasure. It reflects a certain way of life and tradition that we want to preserve". Alain Ducasse
Benoit to jedna z najstarszych, funkcjonujących w niezmienionym stylu restauracji francuskich. Jeżeli chcecie skosztować tradycyjnych dań paryskiego bistra to nie ma lepszego miejsca! Działające od 1912 roku bistro przyciąga niezmienionym wystrojem, wnętrzem przepełnionym pamiątkami, niesamowitą atmosferą, wspaniałym winem no i oczywiście wyśmienitym menu. Polecam zapoznać się bliżej z historią i filozofią tego miejsca na: http://www.benoit-paris.com/en/about/history-paris-restaurant Dodam tylko, że obecnie bistro zarządzane jest przez Alain Ducasse uznawanego za najlepszego kucharza na świecie, którego historia to temat na przynajmniej kilka postów. No ok kilka faktów może przekona Was do odwiedzenia jednej z jego 20-tu restauracji. Alain to trzykrotny zdobywca trzech gwiazdek Michelin za restaurację Louis XV w Monte Carlo, Alain Ducasse w paryskim hotelu Plaza Athénée (o tym post później) oraz za Alain Ducasse w londyńskim hotelu Dorchester. Ducasse jest prezesem Châteaux et Hôtels de France oraz prezesem grupy restauracji Groupe Alain Ducasse (20 restauracji na całym świecie, 1400 zatrudnionych). Sklasyfikowany na 94. miejscu na liście 100 osobistości najbardziej wpływowych na świecie przez amerykański magazyn ekonomiczny Forbes. W wieku 27 lat jako jedyny przeżył wypadek samolotu turystycznego...










Comments

  1. Mogę bez końca oglądać zdjęcia jak wspaniale radzi sobie z trudnym jedzonkiem Dominiczek .Kiedyś to było ciasteczko z kremem a teraz ślimaczek.Robi takie słodkie minki.

    ReplyDelete
  2. Prawdziwa Francja-elegancja! A Ty pasujesz tam idelanie:-) Ściskam

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts