''Biała Trufla''

Wszystkim mieszkańcom Szczecina i okolic- bądź odwiedzającym te strony- polecam wstąpić do ''Białej Trufli''. To adres na mapie miasta, który zdecydowanie dołączył do moich ulubionych a miejsce to stało się na tyle wyjątkowe by wspominać je bardzo, bardzo przyjemnie. Uwielbiamy dobrą kuchnię i jak tylko mam okazję próbować przeróżnych dań w różnych miejscach na świecie to oczywiście to robię z dziką rozkoszą! Sam lokal nie budzi wyrafinowanych doznań estetycznych zaś dania serwowane na talerzach zdecydowanie TAK! Z kuchnią molekularną zetknęliśmy się kilka razy... ostatnio wspominaliśmy o tych specjałach relacjonując Wam pobyt z restauracji hotelu Das Stue ''Cinco''. Paco Perez zdobywca 5-ciu gwiazdek Michelin  dostarcza niebywałych walorów smakowych wydając swoje małe dzieła, uszlachetniając tym samym podniebienia najbardziej wymagających gości
„ Nie powinno mówić się o gastronomi molekularnej jako "sposobie gotowania" a raczej jak o zastosowaniu naukowych zasad w celu zrozumienia i ulepszenia procesów przygotowywania żywności” – prof. Peter Barham.

Kuchnia ma charakter eksperymentalny, stanowi szerokie pole do popisu dla niebanalnych zdolności kulinarnych szefa kuchni a wykorzystywany unikatowy kontrast smaków niejednokrotnie potrafi zaskoczyć nawet wytrawnych smakoszy. Jest szalenie kreatywna i jej głównym zamierzeniem jest otrzymywanie czystych smaków różnymi sposobami. W 'Trufli' znaleźliśmy rozkosz nie tylko dla oka ale i dla zmysłów....



''W naszej kuchni dbamy o wysoką jakość produktów, z których korzystamy. W większości są z naszego regionu od zachodniopomorskich hodowców, rolników i rybaków.

Nie znajdziesz w naszych daniach, żadnych ulepszaczy: proszków, fondów, kostek rosołowych, glutaminianu sodu, veget i innego pseudo smaku. Wszystko jest świeże i w miarę możliwości hodowane na ekologicznych zasadach. Staramy się wspierać i promować polskie produkty, nie zaopatrujemy się hurtowo u zagranicznych dostawców oraz w wielkich dyskontach. Doceniamy i wspieramy małych lokalnych producentów, którzy do swoich wyrobów wkładają swoje serce, pasję, wieloletnie doświadczenie zgodnie z naturą i szacunek do darów przyrody. Natomiast w naszych kompozycjach „fusion”, używamy niezastąpionych produktów przygotowywanych według wieloletnich tradycji dla danego regionu. Wszystkie makarony, pierogi i pieczywa przygotowywane są,na miejscu z ekologicznych mąk. Dbamy o to aby zawsze było świeżo i smacznie.

Mięsa i ryby przygotowujemy metodą sous-vide (czyt. Su-wid) dzięki czemu zachowują one wszystkie soki i witaminy, makro i mikro elementy oraz smak i jakość. Nie niszczy to struktury mięsa jak przy tradycyjnym długim smażeniu w wysokich temperaturach. Metoda sous-vide (po francusku „w próżni”) – próżniowa metoda długiego gotowania potraw (mięsa, warzywa, owoce) w szczelnie zamkniętych workach, umieszczonych w odpowiedniej stałej, niskiej temperaturze w wodzie.
Dania na naszych talerzach to autorskie przepisy, tworzone z miłości do jedzenia, gotowania, poznawania i łączenia ze sobą różnych smaków. Nasze menu jest zmienne co tydzień i uzależnione od produktów dostępnych w danym okresie. Stosujemy również w małym stopniu elementy kuchni molekularnej aby urozmaicić nasze dania.



Zmieniające się menu w tak szybkim tempie jest bardzo atrakcyjnym aspektem dla każdego kto chce zaznać nowych, coraz to nowszych smaków. Pokazuje też wspaniały wachlarz umiejętności i kreatywności szefa kuchni, który pragnie zabrać nas w podróż kulinarną dookoła świata i jeden dzień dłużej! ;-)POLECAMY!




Poniżej zdjęcia naszych smakołyków....

1.Pieróg z jesiotra z powietrzem i płatkami kwiatów był niebywale delikatny ale z wyrazistym smakiem2.Langustynka / persymona / kolendra - to zestaw dla fanów owoców morza
3. Pieróg/cebula/zioła
4. Górka cielęca / bataty / grzyby enoki / sos truflowy
Wanillia / pestki dyni / krówka Ustecka-  deser absolutnie dopełnił całość i był idealnym 'zwieńczeniem' mojej przygody z TrufląDorsz / puree wasabi / Jarmuż - to pozycja z bratkiem ;-)
chlebek wypiekany też u nich z pysznym domowym pesto 


Comments

  1. Uwielbiam ten rodzaj kuchni i też darzę miłością dobre jedzenie a tu wygląda to bajecznie

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts