Zupa dyniowa z oliwą truflową

Delikatna i kremowa, dzięki oliwie truflowej ma niepowtarzalny aromat i zupełnie inny wymiar smaku. 


składniki:

- 500 gr dyni piżmowej (obranej i pokrojonej w kostkę) 150 gr pokrojonej w małą kostkę do posypania;
- 1 duży patat (obrany i pokrojony w kostkę);
- 2 duże marchewki (obrane i pokrojone w grube plastry);
- 1 mała czerwona cebula (pokrojona na talarki);
- 1 por (biała i jasno zielona część);
- 2 ząbki czosnku;
- 1 duży pomidor (bez skórki i gniazd nasiennych);
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
- 2 gałązki tymianku;
- 1 gałązka kolendry;
- 2 liski laurowe;
- 1 łyżeczka brązowego cukru;
- 1 litr wody;
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz;
- oliwa truflowa;


Podsmażamy cebulkę z porem na oliwie z oliwek do miękkości. 
Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, pataty i marchewkę, lekko podsmażamy i zalewamy wszystko wodą.
Następnie dodajemy koncentrat, cukier, pokrojonego pomidora (bez skóry i gniazd nasiennych) oraz zioła.
Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy tak na małym ogniu ok 20 minut, albo do momentu jak dynia będzie się rozwalać pod naciskiem.
W międzyczasie dynię pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na oliwie z oliwek kilka minut, do momentu zrumienienia krawędzi, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
Wyjmujemy z wywaru tymianek oraz liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem i lekko przestudzamy. 
Następnie małymi porcjami blendujemy dynię z warzywami i dolewamy wywar do uzyskania pożądanej konsystencji zupy.
Zupę lekko podgrzewamy, aby była gorąca, nalewamy do miseczek dekorujemy podsmażonymi kawałkami dyni i listkami kolendry a po wierzchu robimy spirale z oliwy truflowej. 





Comments

Popular Posts