Lawendowe risorrto



składniki:

- 2 łyżki masła;
- 100 gr ryżu do risotto (arborio);
- 165 ml mleczka kokosowego (mała puszka);
- 40 ml wrzątku (albo ciepłego mleka);
- 50 gr cukru pudru;
- 2 łyżki ususzonej lawendy;
- kilka kwiatków suszonej lawendy do dekoracji (albo 2 gałązki);

1 łyżkę ususzonej lawendy zmielić w młynku, wymieszać z cukrem pudrem, dodać do wrzątku razem z lawendą i wymieszać aż cukier się rozpuści (można pominąć mielenie lawendy i dodać do cukru całe kwiatki, po czym wymieszać z gorącym płynem).
Masło rozpuścić w rondelku.
Na rozgrzane masło wsypać ryż i lekko podprażyć, przez około minutę, cały czas mieszając.
Następnie do ciepłego ryżu dodać wodę( albo mleko), wymieszaną z cukrem i lawendą, zamieszać i mieszać od czasu do czasu do momentu aż większość płynu wyparuje. 
Kiedy woda (mleko), praktycznie wyparuje dodajemy partami mleczko kokosowe, pamiętając aby przy każdym dodaniu płynu pokrył on na kilka milimetrów warstwę ryżu.
Mieszamy ryż od czasu do czasu aby nie przywarł on do dna.
Gotujemy w ten sposób ryż przez ok 15/20 minut do momentu jak wchłonie on prawie cały płyn, a ziarno będzie lekko twarde w środku przy czym mięciutkie na zewnątrz.
Przykrywamy rondelek przykrywką i odstawiamy go na ok 5 minut, aby ryż wchłoną resztę płynu i lekko zmiękł.
Przełożyć do miseczek i udekorować lawendą, można ewentualnie udekorować spienioną śmietanką kokosową.



Comments

Popular Posts