Cebulowa z grzankami z serem...


SKŁADNIKI:

na zupę:
- 1 kg cebuli;
- 2 łyżki masła;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- szczypta soli;
- 2 łyżeczki cukru;
- 750 ml bulionu;
- 250 ml białego wina;
- 2 łyżki mąki;

serowe grzanki:
- 0,5 bagietki;
- 100 gr sera (ja użyłam pecorino owczego);
- oliwa z oliwek;


Cebulę pokroić na ćwiartki albo na połówki i kroimy na plastry (nie muszą być koniecznie równie, cienkie itp, pod wpływem gotowania się rozpadną i będą miękkie).
W garnku rozpuścić masło z oliwą, następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucić poszatkowaną cebulę i delikatnie podsmażyć ale pilnować aby nie zbrązowiała, następnie posypać szczyptą soli i cukrem, wszystko razem wymieszać i przykryć garnek pokrywką, odstawić i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
Następnie oprószyć mąką i wszystko dokładnie wymieszać (powinna powstać dość gęsta papka), dolać wino i zwiększyć temperaturę, podgotować przez kilka minut następnie dodać gorący bulion, zmniejszyć ponownie temperaturę i gotować przez ok kwadrans, w międzyczasie przygotować grzanki.
Bagietkę pokroić na plasterki, ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posypać plastry bagietki dość obficie i polać po wierzchu odrobiną oliwy (można pominąć oliwę), następnie zapiec grzanki w piekarniku nagrzanym do 200'C przez kilka minut do momentu zrumienienia pieczywa i roztopienia sera.
Jeśli lubimy bardziej wyraźny smak grzanek przed położeniem startego sera można posmarować bagietkę przekrojonym na pół czosnkiem. 
Zupę podawać w miseczkach z grzankami ułożonymi na wierzchu, prawidłowo zupa powinna być na koniec gotowana posypana serem przed ułożeniem na niej grzanek, ale wg mnie warto pominąć ten krok, gdyż wtedy jest ona lżejsza i nie tak tucząca.    



Comments

  1. Ale mi narobiłaś teraz apetytu :) Chyba spróbuję taką zrobić :)

    pozdrawiam
    hypnotizingfashion.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Bardzo lubię zupę cebulową, na zimowe wieczory jest idealna - cudownie rozgrzewa. Ja przygotowuję ją w niewielkich kokilkach, kromek bagietki nie posypuję serem, tylko układam je na zupie, całość posypuję serem i delikatnie zapiekam w piekarniku. Moja mama przygotowuje wersję podobną do Twojej Magdo i też bardzo ją lubię. Zresztą zupę cebulową uwielbiam w każdej postaci.
    PS. Cudowne posty z Paryża.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts