Ravioli z gęsiną i kasztanami

Składniki:

- 300 gr gęsiny;

- 150 gr kasztanów;

- 100 gr koziego serka twarogowego;

- 500 ml bulionu;

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek;

- 1 żółtko;

- natka pietruszki (opcjonalnie);

domowy makaron:

- 300 gr mąki;

- 3 jajka + 1 żółtko;

- 1 łyżka oliwy;

- 1-2 łyżek wody (może być więcej wszystko zależy od gęstości ciasta);

- szczypta soli;

Przygotować makaron.

Mąkę przesiać do miski (albo misy miksera jeśli wyrabiamy mechanicznie), dodać sól.

W mące zrobić dołek i wlać roztrzepane jajka, oliwę i wodę.

Zacząć wyrabiać, do momentu dokładnego połączenia się składników (jeśli wyrabiamy metodą mechaniczną będzie to trwało ok 2/3 minuty do momentu utworzenia się kuli z ciasta, a następnie przełożyć na blat oprószony mąką) i wyrabiać przez kilkanaście minut do momentu uzyskania plastycznego, jednolitego ciasta, jeśli ciasto będzie twarde dodać więcej wody i ponownie wyrobić.

Odstawić ciasto na ok godzinę oprószone mąką i pod przykryciem, przygotować gęsinę.

Gęsinę wrzucić do bulionu i gotować do miękkości.

Możemy użyć świeżych kasztanów albo ze słoiczka (ja preferuje świeżę kasztany więc jak mamy możliwość to kupmy i uprażmy je sami przed włożeniem je do piekarnika nacinając skórkę kasztana przez połowę jego powierzchni),jeśli używamy ze słoiczka muszą być suche ale miękkie, jeśli świeżych prażymy je i przestudzamy.

Do blendera wrzucamy mięso z gęsi, kasztany, serek, żółtko, oliwę i przyprawy, wszystko razem blendujemy do połączenia się w jednolitą masę, jeśli będzie ona zbyt gęsta można dodać odrobinę bulionu w którym gotowało się mięso z gęsi.

Makaron rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok milimetra, dwóch, co ok 5 cm układamy po łyżeczce farszu i nakrywamy drugą częścią ciasta, wykrawamy wg uznania.

Osoloną wodę zagotowujemy i wrzucamy ravioli na wrzątek, gotujemy do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Gotowe polewamy roztopionym masłem, albo zredukowanym bulionem.

Agnieszka Stepaniuk

https://www.facebook.com/MuffinkowyFetysh?ref=br_rs

 

 

Comments

Post a Comment

Popular Posts