DORSZ W MLEKU Z SZAŁWIĄ Z CYTRYNOWO - TYMIANKOWYM RISOTTO



SKŁADNIKI:

dorsz:

- 3 dzwonki dorsza (albo innej ulubionej ryby z mała ilością ości o białym mięsie);
- 500 ml mleka z orzechów laskowych;
- 1 gałązka szałwii (ok 10 listków) lekko zgniecionych aby aromat bardziej się wydobył;
- oliwa z oliwek;
- 1 łyżka masła;
- szczypta soli;
- sok z cytryny (do polania gotowej ryby);
- starta skórka z cytryny (do oprószenia ryby);

risotto:

- 200 gr ryżu do risotto;
- 1 szalotka;
-  40 gr masła;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 250 ml białego wytrawnego wina;
- 300 ml bulionu (takiego jaki lubimy może być rybny - ja takiego użyłam - warzywny a nawet drobiowy); 
- sok z 1 cytryny;
- skórka starta z 1 cytryny;
- szczypta soli i pieprz cayenne (pieprz cayenne jest bez smaku, nadaje jedynie odrobinę pikanterii na tyle języka);
- kilka gałązek tymianku;

Dorsza bez skóry i ości zalać mlekiem z listkami pogniecionej szałwii i odstawić na jedną, dwie godziny.
Kwadrans przed przygotowaniem ryby zacząć przygotowywać risotto.
Pokroić cebulkę na drobną kosteczkę, zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok.
W rondelku rozpuścić masło z oliwą, następnie zeszklić na niej cebulkę, ale uważać aby nie przypalić bo wtedy risotto będzie gorzkie.
Do szalotki dodać ryż i dokładnie wymieszać tak aby tłuszcz obkleił każde ziarenko.
Podsmażyć chwilkę ryż nie przestając mieszania, następnie dodać wino, odparować płyn i następnie małymi partiami dolewać gorący bulion, przed dodaniem ostatniej partii bulionu do ryżu dodać sok i skórkę z cytryny i tymianek.
Dodając ostatnią partię bulionu zdejmujemy rondelek z gazu i odstawiamy aby ryż wchłoną resztę płynu sam i przygotowujemy rybę.
Dorsza odsączamy z mleka, rozpuszczamy tłuszcz oprószamy solą i pieprzem cayenne, kładziemy na nagrzaną patelnię i smażymy rumieniąc rybę z obu stron.
Risotto układamy na talerzu następnie na górę układamy dorsza skrapiamy go sokiem z cytryny i posypujemy startą skórką, można udekorować plastrami cytryny i listkami szałwii. 





Comments

Popular Posts