Boczek w cydrze....




SKŁADNIKI:

do pieczenia:

- 1-1,5 kg chudego boczku;
- 1 litr cydru dobrej jakości;
- 0,5 litra bulionu;
- 1 listek laurowy;
- 2 ziarenka ziela angielskiego;
- kilka ziarenek czarnego pieprzu;
- 2 goździki;
- sól;


na glazurę:

- 2 łyżki musztardy rosyjskiej;
- 1 łyżka miodu (polecam rzepakowy, ma najbardziej delikatny posmak);

Boczek wkładamy do dużego garnka, zalewamy cydrem i bulionem, płyny powinny przykryć boczek, dodajemy przyprawy i zagotowujemy.
Kiedy boczek już będzie się gotował, zmieszamy ogień tak aby tylko lekko bulgotał i tak gotujemy przez 2/3 godziny.
Najlepiej zacząć gotować dzień wcześniej wieczorem, a po upływie czasu gotowania nakryć garnek przykrywką i odstawić do całkowitego ostygnięcia, najlepiej właśnie przez noc.
Odsączyć boczek z płynu, zdjąć skórkę i ponacinać delikatnie tłuszcz który został, przełożyć do naczynia żaroodpornego i posmarować wymieszaną musztardą z miodem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120'C i piec przez ok 2 godziny, następnie podwyższyć temperaturę do 200'C i przypiec skórkę przez ok kwadrans.
Mięso wyjąć z pieca i odstawić aby odpoczęło na ok 15/25 minut (można przykryć folią aluminiową), w tym czasie przygotować dodatki, ja użyłam pure z fioletowych ziemniaków, chipsów z topinamburu, podpieczonych grzybków i rzodkiewki, ale świetnie sprawdzą się sezonowe dodatki.




Comments

  1. wlasnie mam boczek w lodowce i kompletnie nie wiedzialam jak sie za niego zabrac ....teraz juz wiem :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts