Chlebek...przepis

Chleb niesamowicie łatwy w przygotowaniu, cudowny w smaku a przy tym "fit"..



składniki:
- 7 gr drożdży instant (1 opakowanie);
- 1 łyżeczka cukru;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 100 ml ciepłej wody;
- 150 gr otrębów;
- 100 gr łuskanych pestek z dyni;
- 100 gr łuskanych pestek słonecznika;
- 2 łyżki suszonego tymianku;
- 2 łyżki suszonego rozmarynu;
- 50 gr siemienia lnianego;
- 500 gr mąki;
- łyżeczka soli;
- 400/500 ml wody;



Drożdże w małej miseczce zalewamy ciepłą wodą i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy cukier i oliwę, odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W dużej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki, zioła i pestki razem, następnie na środku robimy dziurę i wlewamy wyrośnięte drożdże, mieszamy dokładnie (najlepiej dłońmi), partiami dolewając wodę, do momentu uzyskania klejącej gęstej masy.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 200'C, formę dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (można również wysypać mąką).
Ciasto pod ściereczką powinno ładnie wyrosnąć, uderzamy je pięścią aby spuścić z niego powietrze, następnie ponownie zagniatamy i przekładamy do formy dokładnie przyciskając do formy aby nie pozostały puste przestrzenie.
Wierzch uciskamy dłońmi i wyrównujemy na płaską powierzchnię a następnie mokrą dłonią zmaczamy lekko uklepując, jeśli to zrobimy na powierzchni chleba utworzy się chrupiąca skórka.
Chleb w formie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180'C, pieczemy ok 60/80 minut.
Jeśli chleb za bardzo zrumieni się na powierzchni przykrywamy go folią aluminiową z wierzchu i pieczemy dalej.
Po upieczeniu wyjmujemy go z formy poprzez przewrócenie go na ściereczkę.
Studzimy go na ściereczce co kilka minut zmieniając stronę na której leży chleb. 
Gorący może się ciężko kroić i być bardzo lepki ale kiedy wystygnie jest cudowny. 





Bread incredibly easy to prepare, tastes wonderful, and at the same time is a "fit" ..

ingredients:
- 7 gr instant yeast (1 package);
- 1 teaspoon sugar;
- 1 tablespoon olive oil;
- 100 ml warm water;
- 150 gr bran;
- 100 grams of shelled pumpkin seeds;
- 100 grams of shelled sunflower seeds;
- 2 tablespoons dried thyme;
- 2 tablespoons dried rosemary;
- 50 gr flaxseed;
- 500 gr of flour;
- Teaspoon salt;
- 400/500 ml of water;

Yeast in a small bowl, pour with warm water and stir gently, then add sugar and oil, leave it for a few minutes in a warm place to rise.
In a large bowl, carefully mix all the dry ingredients, herbs and seeds together, then we make a hole in the center and pour the risen yeast, mix carefully (preferably with his hands), in batches and add the water, to the moment when you will receive thick, sticky mass.
Cover the dough with a cloth and leave in a warm place for about an hour.
Warm up the oven to 200 ° C, the form carefully grease with butter and pour bread crumbs (you can also sprinkle with flour).
Dough under cloth should grow nicely, hit it with fist to drain out of the air, then knead and put into the mold carefully pressed into a mold to make, no blank spaces.
The top of the bread, oppresses with hands and, we make a flat surface, then, with wet hands, gently kneading, if we do that on the surface of the bread will create a crispy crust.
Bread in the form put in the preheated oven and reduce the temperature to 180'C, bake for about 60/80 minutes.
If the bread is browning too much on the surface cover it with aluminum foil on top and bake on.
After baking, remove it from the mold by tipping it on the cloth.
Bread cool down on the cloth every few minutes changing the way on which the bread is.
Hot can be hard to cut and be very sticky but when it gets cold is wonderful.

Comments

  1. Koniecznie w weekend muszę spróbować. Dziękuję za przepis :)

    ReplyDelete
  2. zrobilam wczoraj,jest mega:) dodalam tylko zamiast slonecznika i otrebow suszone pomidory i oliwki,pozdrawiam

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts