Łosoś na roszponce i risotto z buraka

 

Cudowne połączenie kolorystyczne i smakowe, proste i bardzo efektowne danie..

składniki:

- 2 filety z łososia (każdy po 150/200 gr);

- roszponka;

- 150 gr ryżu do risotto;

- 1 szalotka;

- 2 łyżki oliwy z oliwek;

- 1 łyżeczka masła;

- 100 ml białego wytrawnego wina (można zastąpić piwem, wodą albo większą ilością bulionu, jednak wino nada zupełnie inny smak);

- 300 ml bulionu (może być każdy warzywny, grzybowy, drobiowy..);

- szczypta pieprzu cayenne;

- 1 burak (jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak używamy dużego buraka jeśli mniej małego);

- oliwa z oliwek;

- sól i pieprz;


Każdy z filetów z łososia lekko skropiony oliwą z oliwek, zawinąć w folię aluminiową tworząc nad nim mały namiot, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec tak ok 20 minut.

Poszatkować szalotkę na drobne kawałki, obrać buraka i zetrzeć go na tarce o drobnych oczkach.

W rondelku zeszklić szalotkę na oliwie następnie dodać ryż i masło, lekko podprażyć (ok 2/3 minuty).

Kiedy tłuszcz oblepi wszystkie ziarenka ryżu dolewamy wino i lekko mieszamy czekamy do momentu wchłonięcia płynu przez ryż, a w międzyczasie podgrzewamy bulion.

Kiedy ryż wchłonie cały płyn dodać 1/3 ilości gorącego bulionu, delikatnie wymieszać i czekać aż ryż go wchłonie (nie należy jednak zostawiać risotto samego sobie aby się nie przypaliło, i wymaga ono niestety dość częstego mieszania).

Następnie dolać kolejna porcję płynu, dokładnie wymieszać i dorzucić startego buraka oraz pieprz cayenne, wymieszać i pilnować aby się nie przypaliło.

Jak ryż wchłonie cały płyn dodać ostatnią część bulionu i dokładnie wymieszać, kiedy ryż wchłonie połowę dodanej ostatnio porcji płynu przykrywany garnek przykrywką i odstawiamy z gazu na kilka minut.

W międzyczasie wyjmujemy łososia z piekarnika odwijamy go z folii i pozwalamy lekko "odpocząć".

Na talerz wykładamy risotto (które powinno wchłonąć przez te kilka minut resztę płynu), na nim układamy roszponkę i przykrywamy łososiem, a łososia skrapiamy olejem.

Wonderful combination of color and flavor, simple and very effective course ..

ingredients:

- 2 salmon fillets (each 150/200 gr);

- Lamb's lettuce;

- 150 gr rice for risotto;

- 1 shallot;

- 2 tablespoons olive oil;

- 1 teaspoon butter;

- 100 ml dry white wine (you can substitute wine for beer, water or more broth, wine, however, give a different flavor);

- 300 ml of broth (can be any vegetable, mushroom, chicken..);

- A pinch of cayenne pepper;

- 1 beetroot (if you want a more intense flavor use a large one);

- Olive oil;

- Salt and pepper;

Each of the salmon fillets lightly drizzled with olive oil, wrap in aluminum foil over it to form a small tent and put into the oven preheated to 200 ° C and bake for about 20 minutes.

Chop the shallots into small pieces, peel the beetroot, grate it on a grater with a fine mesh.

In a saucepan, sauté shallots with olive oil then add the rice and butter, lightly fry (about 2/3 minutes).

When all the fat sticks to rice grains, pour the wine and stir gently wait until the liquid absorb by the rice, and in the meantime heat the broth.

When the rice absorbs all the liquid, add 1/3 of the hot broth, stir gently and wait until the rice absorbs it (but do not leave the risotto itself, so as not to singe, and unfortunately it requires frequent stirring).

Then add another portion of liquid, mix and throw in the grated beetroot and cayenne pepper, stir and watch that it does not singe.

As the rice absorbs all the liquid add the last part of the broth and mix thoroughly when the rice will absorb half of the fluid portion added recently, covered with a pot lid and leave the gas for a few minutes.

In the meantime, remove the salmon from the oven and unwinding it from the foil and let the little "rest".

At the plate, apply risotto (which should absorb the remaining fluid for several minutes under cover), arrange the lamb's lettuce on it and cover salmon, salmon sprinkle with olive oil.

Agnieszka Stepaniuk

 

 

Comments

  1. Ale mi narobiłaś smaka Madziu. Ja do Was wracam po długiej macierzyńskiej nieobecności i będę tu często zaglądać. Pozdrawiam i zapraszam do siebie... ;)

    ReplyDelete
  2. mmm this looks so yummy <3

    www.fashion-form.blogspot.co.uk


    xxxx

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts