Chłodnik z wiśni z rozmarynem

Choć zimne dni są już z nami a sezon na wiśnie się skończył niech nie powstrzymuje to was przed odmówieniem sobie tego cudownego smaku..

składniki:

- 700 gr wiśni (bez pestek, i kilka odkładamy do dekoracji);
- sok z 0,5 cytryny;
- 3 łyżki brązowego cukru;
- kilka goździków ( w zależności od naszego upodobania 3/7 szt);
- 250 ml wody;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 3 gałązki rozmarynu (same listki bez łodyżek, plus do dekoracji);
- śmietanka kremówka do dekoracji (opcjonalnie);

W większym garnku zagotowujemy wiśnie z cukrem, sokiem z cytryny i połową wody oraz goździkami (proponuję zawinąć je w gazę aby oddały swój aromat ale nie było później problemu z ich wyłowieniem).
Garnek nakrywamy przykrywką i gotujemy tak ok 10 minut na wolnym ogniu.
Wyłowić goździki z zupy, a zawartość garnka zmiksować w blenderze razem z listkami rozmarynu na nie koniecznie gładką konsystencję.
Przelać ponownie do garnka dodać mąkę ziemniaczaną i pozostałą wodę i ponownie zagotować, do momentu aż zgęstnieje.
Następnie przestudzić (albo w ogóle schłodzić w lodówce), podawać z listkami rozmarynu całymi owocami wiśni i kleksem ze śmietanki kremówki.


Though cold weather is already with us, and the cherry season is over, let's not stop you from giving yourself the opportunity to try this miraculous taste..

ingredients:

- 700 gr sour cherries (pitted, and some put aside for decoration);
- juice of 0.5 lemons;
- 3 tablespoons brown sugar;
- a few cloves (depending on our taste 3/7);
- 250 ml of water;
- 1 tablespoon potato flour;
- 3 sprigs of rosemary (leaves without stalks, plus for garnish);
- double cream for garnish (optional);

In a larger pot boil cherries with sugar, lemon juice and half of water and cloves (I suggest to wrapped cloves in a fabric, to gave away the aroma but there was later no problem with removing them).
Covered pot with lid, cook about 10 minutes just over a low heat.
Take clove of soup, and the contents of the pot mix in a blender along with the rosemary leaves.
Pour back into the pot mixed cherries add potato flour and remaining water, bring to a boil again, until it thickens.
Then cool (or put into the refrigerator), served with leaves of rosemary, cherries and blob of double cream.





Agnieszka Stepaniuk










Comments

Popular Posts