Salmon with pistachio pesto baked in ham in raspberry vinaigrette

ingredients:

500 g salmon;

100 gr ham (prosciutto for example, or another fav);

tablespoon olive oil;

Pistachio pesto:

100 gr not salted pistachios, shelled;

1 bunch of basil;

50g of hard cheese (such as Parmesan);

2 tablespoons olive oil;

Raspberry vinaigrette:

100 grams of raspberries;

0.5 Shallot;

2 tablespoons olive oil;

1 tablespoon Dijon mustard;

1 tablespoon balsamic vinegar such as raspberry;

1 teaspoon brown sugar;

pinch of salt;

Salmon fillets cut into pieces about 3 cm thick (if you have skin break up the skin and get rid of the bones, set aside.

Prepare pistachio pesto, cheese on a grater grate on fine mesh, mix together pistachios and basil, cheese and olive oil for quite smooth paste.

Preheat the oven to a temperature of 180'C, prepare a heat resistant ovenware, pour the olive oil.

Fillets of salmon wrap from the bottom of ham and place in a baking dish (do not fold!), Then lay on salmon pesto and then wrap the ham, bake for about 15 minutes.

In the meantime, prepare a raspberry vinaigrette.

In a blender mix the raspberries, then sift through a strainer into a small saucepan, so that the seeds are in a sieve and pan was red smooth, thick liquid.

Chop shallots and scalded with boiling water, then add to the raspberries.

Bring to a boil, add the mustard, sugar and balsamic vinegar, oil and salt, mix everything thoroughly and allow the components to connect.

Vinaigrette, mix again and cool, serve with baked salmon.

 

składniki:

500 gr łososia;

100 gr podsuszanej szynki (np prosciutto, albo innej ulubionej);

łyżka oliwy z oliwek;

pistacjowe pesto:

100 gr pistacji nie solonych, łuskanych;

1 pęczek bazylii;

50 gr twardego sera (np Parmezanu);

2 łyżki oliwy z oliwek;

malinowy winegret:

100 gr malin;

0,5 małej szarotki;

2 łyżki oliwy z oliwek;

1 łyżka musztardy Dijon;

1 łyżka octu balsamicznego np malinowego;

1 łyżeczka brązowego cukru;

szczypta soli;

Filety z łososia pokroić na kawałki grubości ok 3 cm (jeśli mają skórę to zerwać skórę i pozbyć się ości, odstawić na bok.

Przygotować pistacjowe pesto, na tarce zetrzeć ser na małych oczkach, zblendować razem pistacje z bazylią, serem i oliwą z oliwek na dość gładką masę.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180'C, przygotować naczynie żaroodporne do którego wlać oliwę z oliwek.

Filety z łososia obłożyć od spodu szynką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie zawijać!!), następnie na łososiu ułożyć pesto i wtedy zawinąć szynką, piec ok 15 minut.

W międzyczasie przygotować malinowy winegret.

W mikserze zmiksować maliny, następnie przepuścić przez sitko do małego rondelka, tak aby pestki zostały na sitku a w rondelku znalazł się czerwony gładki, gęsty płyn.

Cebulę poszatkować i sparzyć wrzątkiem, następnie dodać do malin.

Doprowadzić do wrzenia, dodać musztardę cukier i ocet balsamiczny, olej i sól, dokładnie wszystko wymieszać i pozwolić składnikom się połączyć.

Winegret znów zblendować i przestudzić, podać z upieczonym łososiem.

Agnieszka Stepaniuk

 

Comments

  1. Te farfale to niemieckie?...

    ReplyDelete
  2. Wygląda apetycznie! Jutro sama spróbuję :)

    --
    www.tojestmodne.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts