Zupa/ krem z zielonego groszku z miętą



składniki:
3 młode cienkie pory;
300gr młodego świeżego groszku;
1-2 ziemniaki (wszystko zależy od tego jak gęstą i sycącą chcecie mieć zupę);
oliwa z oliwek ;
pęczek mięty;
1 l wywaru z warzyw;


Najpierw podgrzać oliwę w garnku, następnie pociąć por na plasterki i zeszklić ale nie rumienić.
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę aby szybciej się ugotowały i wrzucamy do garnka z wywarem, oraz wsypujemy większość groszku (zostawiamy ok garść do posypania po wierzchu).
Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną a sama zupa zgęstnieje.
Lekko przestudzamy, i miksujemy wszystko w blenderze.
Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy miętę, i zmiksujemy ponownie.
Zupa jest gotowa do podania, po posypaniu jej groszkiem na wierzchu.
Ja dodałam kilka kropli oliwy z oliwek i limonki na wierzch, bawolą mozzarellę i świeżo wyjęte dwie grzanki z pieca, i oczywiście listek męty na górze.







ingredients:
3 young leek;
300gr sweetgreen peas;
1-2 potatoes (depends onhow muchyou wantto have aheartysoup);
olive oil;
a bunch ofmint;
1 l of vegetable stock; 

First heatthe oil in apan,thencut theleekinto slicesandfrybutnotbrown.
Peeled potatoescut into cubestofasterbe readyandthrowinto the potwith brothandpourinto the potmost ofpeas(leaveabouta handfulto sprinkleontop).Cookuntilpotatoeswill be softandsoupwill thickenitself.Cool slightly,andmix itallin a blender.When allthe ingredients have combined,add themintand blendagain.The soup isreadyto serve aftersprinkleditontop with thepeas.
I addeda few drops ofolive oiland limeon top,buffalomozzarellaand freshlyremovedfrom the oven,twotoastsand of course theleafof minton the top.

Comments

  1. mjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam ♥♥
    xo

    http://franchemeetsfashion.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  2. this looks Yummy!
    Laura. xx

    www.stylishvue.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. A ktoś by mi zrobił taką zupkę ? mniam ;)
    Bo mi się dzisiaj nic nie chce .

    ReplyDelete
  4. Co prawda zup kremow nie lubie, ale przyznam ze zupka wyglada bajecznie! Pewnie i smak ma dobry!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts