Very wild soup

ingredients:
3 medium young potatoes;
3 large oyster mushrooms;
6 large mushrooms;
150g fresh chanterelle mushrooms;
1 cup soaked Shitake mushrooms (or fresh);
1 stock cube with Shitake mushrooms (you can use the classic mushroom);
2 teaspoons olive oil;
1 tablespoon butter;
chopped parsley;
pinch of salt;
freshly ground pepper colored;
1 liter of water;
Boil water with the dice, and toss the diced potatoes in boiling water (they will cook faster)
Mushrooms, cut into cubes and begin to fry in a pan with oil.
In the middle of cooking add oyster mushrooms torn into strips and fry together, at the end of cooking add most of the chanterelle mushrooms broken in half.
Fried mushrooms add to the broth and boil until the potatoes are falling apart under a light pressing with a spoon. (DON'T WASH PAN!!).
As potatoes are ready, cool slightly and blend everything together it a blender adding parsley, salt and pepper.
Meanwhile, in a pan on fried mushrooms, melt the butter and gently fry the other chanterelle mushrooms.
Heat the blended soup, then pour the plates.
Decorate chanterelles, parsley, croutons and freshly ground pepper.
składniki:
3 średnie młode ziemniaczki;
3 większe boczniaki;
6 większych pieczarek;
150gr świeżych kurek;
1 miseczka namoczonych grzybów Shitake(albo świeżych);
1 kostka bulionowa z grzybów Shitake (można użyć klasycznej grzybowej);
2 łyżeczki oliwy;
1 łyżka masła;
posiekana pietruszka;
szczypta soli;
świeżo zmielony pieprz kolorowy;
1 litr wody;
Zagotować wodę z kostką, i wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaczki do wrzątku (szybciej się ugotują)
Pieczarki pokroić w kostkę i zacząć podsmażać na patelni z olejem.
W połowie smażenia dodać porwane na paski boczniaki i podsmażyć razem, pod koniec smażenia dodać większą część kurek poprzerywanych w połowie.
Usmażone grzyby dodać do bulionu i podgotować do momentu, aż ziemniaczki będą się rozpadać pod wpływem lekkiego naciśnięcia łyżką. (NIE MYĆ PATELNI!!).
Jak ziemniaczki będą już gotowe, lekko przestudzić i zmiksować wszystko razem, dodając do środka pietruszkę, sól i pieprz.
W międzyczasie na patelni na której smażyły się grzyby, rozpuścić masło i lekko podsmażyć pozostałe kurki.
Zmiksowaną zupę podgrzać jeszcze raz delikatnie, po czym wylać na talerze.
Przyozdobić kurkami, pietruszką, grzankami i świeżo zmielonym pieprzem.
Agnieszka Stepaniuk


Comments

  1. gdyby nie ta kostka rosołowa, to byłoby idealnie :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts