Seafood soup

Ingredients:
1 liter of broth of fish;
8 large fresh shrimp;
3 scallops;
150 gr mussels in shells;
100g fillet of Norwegian salmon;
100gr flute Merlin / Swordfish;
1 serving of pasta Udon;
pinch of saffron;
a few drops of spicy shrimp paste;
half a lime;
(to sprinkle finely chopped parsley and chilli)

Boil fish broth with saffron.
In the meantime, cut the fish fillets into cubes and scallops.
Throw into the broth, chopped fish, after a minute, mussels and shrimp.
Cook about 2 minutes and toss cooked pasta, season with shrimp paste and cook for another 2 minutes.
Remove from the heat and toss sliced ​​scallops, leave it covered for about a minute.
Pour into bowls (you can decorate with a slice of lime, parsley and chilli), on top of the soup, pour the lime juice.


Składniki:
1 litr bulionu z ryb;
8 dużych świeżych krewetek;
3 przegrzebki;
150 gr małż w muszlach;
100gr filetu z łososia Norweskiego;
100gr fletu z Merlina/Miecznika;
1 porcja makaronu Udon;
szczypta szafranu;
kilka kropli pikantnej pasty krewetkowej;
pół limonki;
(do posypania pietruszka i pokrojone drobno chilli)
Zagotowujemy bulion z ryb z szafranem.
W międzyczasie kroimy filety ryb w kostkę i przegrzebki.
Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojoną rybę, po minucie małże i krewetki.
Gotujemy ok 2 minuty i wrzucamy ugotowany makaron, doprawiamy pastą krewetkową i gotujemy następne 2 minuty.
Zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokrojone przegrzebki, zostawiamy pod przykryciem na ok minutę.
Wlewamy do miseczek( możemy udekorować plastrem limonki, pietruszką i chilli), na wierzch polewamy zupę sokiem z limonki.

 

 

Agnieszka Stepaniuk

 

Comments

  1. ciekawy przepis ale bardziej zamiast pietruszki pasują mi tu listki kolendry.

    ReplyDelete
  2. Przydałoby się więcej informacji o składnikach i ew. zamiennikach. Skąd bulion rybny - chodzi o taki z kostki? Czy pastę krewetkową można zastąpić sosem rybnym? A Makaron udon noodlami? Pozdr

    ReplyDelete
  3. @wombat135 jeśli masz więcej czasu polecam przygotowanie bulionu rybnego samemu.. czyli ugotować rybie głowy(np z łososia) z warzywami(włoszczyzną) i solą, jeśli ma być zupa "na szybko" to ten z kostki się świetnie sprawdzi(kostka krewetkowa też będzie świetna, wtedy pasta jest zbędna, bo kostki krewetkowe są pikantne), ryby i owoce morza wg upodobań ja użyłam Marlina bo ma dobrą konsystencję podobnie jak ryby oceaniczne (np. miecznik) i się nie rozpada tak łatwo, a Łosoś ma po prostu charakterystyczny smak. Pasta krewetkowa ma nadać lekko pikanterii zupie, można ją zastąpić np sosem chilli w płynie albo pieprzem cayenne, można też zastąpić sosem rybnym żeby wzmocnić po prostu smak..
    Oczywiście, noodle się sprawdzą, podobnie jak makaron Soba, Somen.
    Pozdrawiam i smacznego życzę :)

    ReplyDelete
  4. Dziękuję za podpowiedź. Chyba zrobię swój bulion do tej zupy. Pozdrawiam Ewa

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts