Rose roulade with raspberries, mascarpone cheese and chopped pistachios.


Ingredients for the dough:
4 eggs;
4 tablespoons granulated sugar;
5 heaped tablespoons of flour;
1 heaping teaspoon cornstarch;
1 tablespoon of water with rose flower;
1 teaspoon gel food coloring (if you plan to use it);
Eggs at room temperature, separate the white and the yolk.
Beat the whites with a mixer on foam, start slowly add the sugar to the whisked foam.
Then add egg yolks one by one.
Add rose water, while whisking, slowly begin to add the flour, after thorough mixing, the dough is ready to spill.
(You can go crazy with the colors, or make some patterns on the sponge. To make patterns, casting 1/3 of the dough to the second bowl and mix with the dye. Arrange in the form of parchment. Squeeze on parchment patterns of colored dough, then gently pour the rest of the dough ).
Pour dough on parchment paper and put in the oven preheated to 180'C and bake for about 10/12 minutes.
After removing from the oven, immediately peel off the parchment from the sponge.
Sprinkle gently sponge on both sides with powdered sugar and wrapped in a cloth, then wipe Lightly roll, as we wrapped roulade (later, the dough does not crack).
Allow to cool and prepare the cream.

Cream:
250g mascarpone cheese;
1 vanilla pod (that in the icing sugar and real vanilla);
50gr icing sugar;
Mix all the ingredients into a smooth paste
We develop roulade with cloth (can be a little sticky) gently smear cream edge of our roulade, which will first wrap and put in a line of fruit.
Last 10cm sprinkle with chopped pistachios.
Rolled roulade, put on the merger and wrapped in a cloth again.
Put in the fridge for a few hours to make sure everything is tied together nicely
Cut and serve with mint leaf.

Składniki na ciasto:
4 jajka;
4 łyżki cukru pudru;
5 czubatych łyżek mąki;
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej;
1 łyżka wody z kwiatu róży;
1 łyżeczka barwniku spożywczego w żelu (jeśli zamierzamy użyć);
Jajka o temperaturze pokojowej, rozdzielić na białka i żółtka.
Białka ubić mikserem na pianę, do ubitej piany po łyżce dodawać cukier puder, wciąż ubijając.
Następnie pojedynczo dodawać żółtka.
Do tak ubitego ciasta wlać wodę z kwiatu róży nie przestając ubijać i zacząć powoli dodawać mąkę.
(Można zaszaleć z kolorami albo też zrobić jakieś wzorki na biszkopcie, w tym celu oddzielamy od ciasta jego 1/3 i barwimy na dowolny kolor, na pergaminie robimy szlaczki po czym wylewamy delikatnie resztę ciasta).
Na pergamin wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy ok 10/12 minut.
Po wyjęciu z piekarnika natychmiast odklejamy biszkopt od pergaminu i posypujemy go obu stron delikatnie cukrem pudrem i zawijamy w ściereczkę po czym ściereczkę skręcamy tak jak byśmy zawijali roladę, ( później ciasto nie popęka)
Odstawić do wystygnięcia i przygotować krem.



Składniki na krem:
250gr serka mascarpone;
1 laska wanilii (ew cukier puder z prawdziwą wanilią);
50gr cukru pudru;

Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę.
Rozkręcamy roladę ze ściereczki (może się trochę kleić) delikatnie smarujemy brzeg który najpierw będziemy zawijać i układamy w linii owoce (w moim przypadku maliny UWAGA!! czym więcej owoców tym większe prawdopodobieństwo że rolada popęka i nie będzie tak delikatnie i ładnie wyglądać czasem mniej znaczy więcej ;) ).
Czym dalej zwijamy tym bardziej smarujemy roladę, ostatnie 10cm posypujemy posiekanymi pistacjami.
Zwiniętą roladę układamy na łączeniu zawijamy w ściereczkę jeszcze raz i wkładamy do lodówki na kilka godzin aby wszystko się ładnie razem związało (jeśli nie mamy za wiele czasu proponuję kwadrans w zamrażalniku rolada ładnie stężeje i będzie się lepiej kroić).
kroimy i podajemy razem z listkiem mięty.


Agnieszka Stepaniuk

Comments

  1. Przepis swietny i nabralam ochoty by to zrobic. Nie bardzo jednak zrozumialam jak postepowac z zabarwionym ciastem, zeby wyszed tak pieknie jak na zdjeciu. Czy moglabys to dokladniej opisac? Pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. @violcioll wycisnąć szprycą, można zrobić kropeczki, zygzaczki albo falę, później pomiędzy wzorami zacząć rozlewać ostrożnie niezabarwione ciasto. Wzorek od strony pergaminu po upieczeniu powinien ślicznie się prezentować..
    (UWAGA!! jak by po zabarwieniu ciasta zrobiło się ono dużo rzadsze polecam dodać łyżkę mąki i wymieszać)
    SMACZNEGO!! :)

    ReplyDelete
  3. Wyglądają niesamowicie, ale to bardzo trudny przepis jak na początek. Z dostępnością składników też problem (gdzie dostać wodę różaną?) Pozdr EWA

    ReplyDelete
  4. Czytajac przepis i ogladajac zdjecia niemalze dostalam slinotoku:) :) I szczerze napisze ze jest to najladniejsza wizualnie rolada jaka kiedykolwiek widzialam. Cos takiego powinno smialo pojawic sie menu niejednej kawiarni, cukierni, restauracji.

    ReplyDelete
  5. Dziekuje za info :-)) i pozdrawiam serdecznie.

    ReplyDelete
  6. @wombat135 sklepy kolonialne, kuchnie świata, albo internet..
    Woda różana to świetny zakup 200ml to koszt ok 8/10zł ale dodaje się jej łyżeczkę, może dwie a zapach jest pomimo wszystko bardo intensywny.
    Pomimo wszechobecnej opinii, że biszkopt to trudne ciasto i często się nie udaje, wg mnie to jedno z łatwiejszych ciast w przygotowaniu dla początkujących, pamiętać trzeba tylko o 2 zasadach ilości składników (zawsze jajka w temperaturze pokojowej!!) i dokładnym "napowietrzeniu" ciasta poprzez ubijanie.
    Polecam wypróbowanie, może wydawać się to skomplikowane, ale podczas kolejnych etapów wyjdzie że nie jest to wcale trudne, a efekty na pewno zaskoczą każdego kto spróbuje..
    Pozdrawiam cieplutko..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts