Polędwiczki faszerowane śliwkami i serem w sosie śliwkowym z czerwonego wina

ingredients:
1 pork tenderloin;
150gr Parma ham;
sea ​​salt;
freshly ground black pepper;
tablespoon butter;
tablespoon olive oil;

ingredients for the filling:
1 plum;
mustard;
100 gr Froggio goat's cheese (camembert or other);

sauce:
1 plum;
200ml dry red wine;
2 teaspoons of spice;
1 small orange;

Cut sirloininto slices, break with pestle to meat. Season with salt and pepper.
Prepare the sauce, sliced ​​plums (one into thin slices, second in as many parts as we have roll-ups), throw into the pot, and cook with wine.
When the wine begins to boil, grate orange zest and squeeze the juice by adding it to the boiling wine with spices.
Reduce the sauce, cooking it slowly and remove larger pieces of plum sauce to cut roll-ups.
Cool sauce and mix.
Roll rolls with plum sauce, cheese and mustard.
Wrap rolls with Parma ham, and melt the butter in a pan and add the olive oil.
Fry on each side.


 składniki:

1 polędwiczka wieprzowa;
150gr szynki parmeńskiej;
sól morska;
świeżo zmielony pieprz;
łyżka masła;
łyżka oliwy;

składniki do nadzienia:

1 śliwka;
musztarda;
100gr sera koziego Froggio (albo innego, rodzaju camembert);

sos:

1 śliwka;
200ml czerwonego wytrawnego wina;
2 łyżeczki przyprawy korzennej;
1 mała pomarańcz;

Polędwiczkę pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem do mięsa. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotować sos, pokroić śliwki (jedną na cienkie plastry, drugą na tyle części ile będziemy mieli roladek), wrzucić do garnka, i zagotować wraz z winem.
Kiedy wino zacznie się gotować zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok dodając go do gotującego się wina wraz z przyprawą korzenną.
Zredukować sos wolno gotując i wyjąć z sosu większe kawałki śliwki przygotowane do roladek.
Sos przestudzić i zmiksować.
Zwinąć roladki z kawałkiem śliwki wyjętej z sosu, serem i musztardą.
Roladki owinąć szynką parmeńską, a na patelni rozpuścić masło i dolać oliwę.
Obsmażyć z każdej strony.



Agnieszka Stepaniuk

Comments

  1. świetny pomysł z tymi przepisami wpisanymi na stałe w tematykę bloga

    ReplyDelete
  2. Zgadzam się z gossip, świetny pomysł kochana:) Będę często zaglądać i na pewno korzystać z tych przepisów :)

    ReplyDelete
  3. Woww! Super przepis! Koniecznie muszę go wcielić w życie. Piękny sposób podania. Nowy dział już bardzo lubię bo widzę że przepisy będą inne niż wszędzie. Pozdr

    ReplyDelete
  4. A ja frytki z McDonald's wcinam :) wyglada przepysznie :)

    ReplyDelete
  5. Aga czy można je upiec w piekarniku zamiast smażenia? Jeśli tak to napisz proszę jak długo i jakiej temp. Z góry bardzo dziękuję za pomoc, Wcielam Twój przepis już jutro :-)

    ReplyDelete
  6. Wydaje mi się, że tak.. pieczenie jednak nie zrobi takiej chrupiącej skórki z szynki ;)
    Co do czasu to wszystko zależy od grubości mięsa, jeśli polędwica będzie rozbita mocno to poniżej 10 minut wystarczy, jeśli trochę grubsza i większa (czyli więcej zawiniętych warstw) to ok kwadrans i powinny być ok.. :)

    ReplyDelete
  7. to mięsko czyli 175/180'C albo wyżej.. np ostatnie 5 minut może być w 185/190'C wtedy szynka powinna też się zrumienić i być chrupiąca jak w przypadku smażenia ale przy mniejszej ilości tłuszczu.. a szynka nawet w środku będzie gotowa.. :)

    ReplyDelete
  8. Nie wiem skąd wzięłaś świeże śliwki, nigdzie ich jeszcze nie ma. Użyłam suszonych + trochę powideł do sosu i wyszło pysznie! Bardzo dziękuję za inspirację.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts