Tagliatelle ze szpinakiem/ Spinach tagliatelle


Dzisiejsza propozycja na szybki i smaczny obiad

Składniki:

  • 400g makaronu pełnoziarnistego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 300g świeżych liści szpinaku (najlepiej odmiany baby)
  • 50g sezamu
  • 2 papryczki chili (ja użyłam malutkich papryczek ze słoiczka, które są baaardzo ostre, więc jedna zupełnie wystarczyła)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
Ingredients:

400g wholemeal pasta
2 chicken breasts
300g fresh spinach leaves (preferably the baby variety)
50g sesame seeds
2 chili peppers (I've used tiny peppers from the jar, which is sooooo sharp, so one quite enough)
2 cloves of garlic
2 tablespoons olive oil
Salt and pepper



Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go we wrzątku, aż będzie al dente( Ja wybrałam świeże tagliatelle)  W tym czasie myjemy szpinak i dokładnie osuszamy. Papryczki przekroić, usunąć gniazda nasienne i bardzo drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić czosnek. Smażyć ok. minuty,dodać papryczkę i trzymać kolejną minutę. Następnie ziarna sezamu  2-3 minuty. Dodać liście szpinaku i smażyć, aż się zwiną i stracą na objętości. Można dodawać je partiami, gdyż początkowo raczej nie zmieszczą się wszystkie na patelni. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Odcedzony makaron wymieszać z zawartością patelni. Można dodać łyżkę oleju arachidowego dla wzmocnienia smaku sezamu.Na talerzu ułożyć makaron i podsmażone kawałki mięsa i przykryć gotowym szpinakiem. Makaron jest dosyć pikantny ale świetnie komponuje się ze szpinakiem.

Cook pasta in boiling water until  will be 'al dente' (I chose the fresh tagliatelle) At that time, wash and thoroughly dry the spinach. Cut the peppers, remove seeds and chop finely. Squeeze the crushed garlic. Heat oil in a frying pan and toss the garlic. Fry for about a minute, add the chilli and keep another minute. Then sesame seeds for 2-3 minutes. Add spinach and cook until the paper curls and lose the volume. Season with salt and pepper to taste. Mix the drained pasta with the contents of the pan. You can add a tablespoon of peanut oil to enhance the flavour. On the plate arrange fried noodles and pieces of meat and cover with ready spinach. Pasta is quite spicy but it fits very well with spinach.


















Comments

  1. szpinak, sezam, makaron, kurczak - wygląda pysznie!

    PS: w składnikach zapomniałaś o mięsie napisać :)

    ReplyDelete
  2. Kurczak owszem jest drugi w składzie, ale nie ma go w opisie "jak wszystko przygotować". Myślę, że o to chodziło Maki /Kinga :)
    A przepisz prosty, ale pyszny!

    ReplyDelete
  3. aaa tak, podsmazyc na drugiej patelni i polozyc juz na ugotowanym makaronie na talerzu i przykryc szpinakiem

    ReplyDelete
  4. uwielbiam szpinak dlatego to danie jest idealne dla mnie no może bez tych papryczek :)

    ReplyDelete
  5. mniam mniam jak ja uwielbiam takie dania,proste a jaki rezultat koncowy :) napwno wyprobuje przepis dzieki Madzia za kolejna inspiracje :)) xx

    ReplyDelete
  6. Fantazja w kuchni, to coś, czego zazdroszczę. Sama prawie w ogóle nie gotuję.

    ReplyDelete
  7. Lubie gotowac ale zwykle brakujr mi pomyslow. Dobrze Madziu ze jestes :)

    ReplyDelete
  8. Jest Pani wsłuchana w nasze komentarze jak nikt inny:) dopiero co na fb pojawiła się prośba o więcej postów kulinarnych i od razu reakcja :)))

    ReplyDelete
  9. mmmm..uwielbiam makaron :)zdjęcia są tak świetne, że żałuję, że nie jest pora obiadowa :)

    ReplyDelete
  10. A kurczaka to czym przyprawilas???

    ReplyDelete
  11. Dzięki! Wypróbuję!!! twoje przepisy to moje hity kulinarne. Do dziś przynajmniej raz w tyg, smażę Twoje kotleciki z kurczaka i papryki :-)

    ReplyDelete
  12. to ja prosze o ten przepis na te kotleciki:)

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. muszę koniecznie wypróbować ... ciekawe połączenie smaków ...

    ReplyDelete
  15. aż bym chciała zasmakować.... tylko gdzie ja szpinak dostane ??? hmmm....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts