Sichuan chicken

SKŁADNIKI

8 boneless, skinless chicken thighs / 8 kawałków kurczaka
1 tsp sichuan peppercorn / 1 łyżka ziaren pieprzu cichuan
Sunflower or groundnut oil / olej
Soy sauce / sos sojowy
Sesame oil / olej sezamowy
4 tbsp light soy sauce / 4 łyżki sosu sojowego
Pinch caster sugar / szczypta cukru pudru
Sea salt and freshly ground black pepper / sól morska i świeżo mielony pieprz
1 tbsp rice vinegar / 1 łyżka octu ryżowego
2 tbsp shaoxing rice wine / 2 łyżki wima ryżowego shaoxing
1 red chilli / 1 papryczka chilli
3 spring onions / szczypiorek
4 cm piece fresh root ginger / 4 cm świeżego imbiru
3 garlic cloves / 3 ząbki czosnku
½ orange zest / starta skórka z połowy pomarańczy

Cut each chicken thigh into three pieces, then mix together all the marinade ingredients with 2 tablespoons of water. Use to coat the chicken. Season and mix well, then leave to marinate for up to 2 hours.
Heat a havy-based frying pan or a wok over a high heat, add a little oil and fry the garlic, ginger and chilli for 3 minutes until tender and aromatic. Add the Sichuan peppercorns and orange zest and stir over heat for 30 seconds.
Add the chicken and the marinade. Sprinkle in the sugar and stir well. Cover the pan and cook the chicken over a medium heat for 20-25 minutes until coloured on all sides and the marinade has reduced to a sticky sauce.
To serve, add the spring onions and a drizzle each of soy sauce and sesame oil.



Podzielić części kurczaka i dodać marynatę ( wino, ocet, sól, pieprz i sos sojowy) wymieszaną z dwiema łyżkami wody. Zostawić na dwie godziny w zalewie.
Rozgrzać na patelni olej, doać czosnek, paprykę i imbir i smażyć przez 3 minuty. Dodać skórkę pomarańczy oraz pieprz sichuan (uwaga pieprz jest bardzo aromatyczny) i smażyć przez kolejne 30 sekund. Dodać kurczaka wraz z marynatą i gotować pod przykrywą przez 20-25 minut do czasu kiedy kurczak sie zarumieni a marynata zmieni konsystencję na gęstą i klejącą. Serwować ze świeżym szczypiorkiem polewając olejem sezamowym i sosem sojowym.
Smacznego! :-)

Comments

  1. Na pewno wyprobuje ten przepis. Wyglada pysznie .Dzieki.

    ReplyDelete
  2. Z racji tego, że jem kurczaka niemal kilka razy w tygodniu koniecznie wypróbuję ten przepis.
    Wygląda świetnie
    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  3. pychota Madziu nastepny przepis dowyprobowania :) bardzo sie ciesze,ze wstawiasz takie proste i smaczne przepisy xx

    ReplyDelete
  4. Wygląda apetycznie ;-) muszę koniecznie wypróbować ...

    Ps.

    Madzia kto cię nauczył tak gotować ech mmmm ;-)))


    ;-*

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts