Millefeuilles with fruits


Składniki:
ciasto francuskie w płatach
250 ml śmietany 30-36 %
cukier puder do posypania
ok. 400 g owoców (truskawki, maliny)
Krem:
375 ml mleka
4 żółtka
60 g cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki rumu



Podgrzać mleko w rondelku do momentu zanim się zagotuje. Odstawiamy. W misce mieszamy żółtka z cukrem kilka minut aż masa zgęstnieje. Dodać do masy przesianą mąkę. Powoli do masy jajecznej dolać mleko ciągle mieszając aż masa będzie jednolita. Przelać masę jajeczną do czystego rondelka i podgrzać ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Po zagotowaniu zmniejszyć temperaturę i jeszcze mieszać ok 2 min.

Jeśli utworzą się grudki trzeba odstawić z palnika i mieszać aż masa będzie znowu jednolita. Po wystygnięciu do masy dodać rum. Przykryćm folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Rozmrożony arkusz ciasta francuskiego wyłożyć na blachę do pieczenia lekko spryskaną zimną wodą. Nakłuć ciasto widelcem. Posypać cukrem podrem. Piec ok. 20 min. w nagrzanym piekarniku do ok. 200 stopni. Po tym czasie zdjąć kratkę i papier i odwrócić ciasto aby dopiekło się z drugiej strony ok. 10 min. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć na blat i ostrym nożem odkroić brzegi a pozostałą całość podzielić na 3 części.




Ubić śmietanę i wymieszać z kremem. Nałożyć pół kremu na jeden kawałek ciasta, ułożyć owoce, nałożyć drugi kawałek dodać resztę kremu i owoców. Przykryć ostatnim kawałkiem a na wierzch posypać cukier puder.




Smacznego! :-)



Comments

  1. Hmmmmmmmmm
    Z przyjemnosci bym to skosztowala :)

    ReplyDelete
  2. mmmm wygląda rewelacyjnie!!
    Zapraszam do mnie: http://actlikeareallady.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Ale pysznie wyglada! Mniaaaam!

    ReplyDelete
  4. Super polecam czekoladowy creme patissere:)

    ReplyDelete
  5. Takie rarytasy o tej porze !Magda nie kus czlowieka.

    ReplyDelete
  6. mega:) ja dzisiaj pieklam murzynka,z powidlami wisniowymi,tyle ze to juz mgliste wspomnienie.U nas to chwila i po ciescie.Dobrze Madzia,ze my mamy kosmiczna przemiane materii;)

    ReplyDelete
  7. mmm ale ciachooo ♥ na sam widok ślinka cieknie heheee

    ReplyDelete
  8. Mmmm wygląda przepysznie. Chciałabym Cię spytać o pare rzeczy, gdzie mogę się skontaktować?

    ReplyDelete
  9. wow wyglada przepysznie , krewetki z imbirem byly boskie napewno beda powracac na moj stol:)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts