Krewetki z imbirem

Przepis dostałam od koleżanki już jakiś czas temu, bardzo zachwalany przez nią zresztą;-) krewetki z udziałem imbiru jadłam wiele razy i przyznam szczerze, że smakują wyśmienicie. Idealna propozycja na Walentynkową kolację bądź weekendowy obiad.Śmiało polecam!
The perfect choice for Valentine's Day dinner ;-)Truly recommended it!

Składniki/ingredients

 250 g krewetek /250g schrimp

 100 g (1 torebka) ryżu długoziarnistego/ long-grain rice

 1 jajko/egg

 3 łyżki posiekanego szczypiorku/3 tablespoons chopped chives
 1 łyżka posiekanej natki pietruszki/tablespoon chopped fresh parsley
 2 łyżeczki oleju sezamowego/ teaspoons of sesame oil
 2 łyżki ziaren sezamu/ sesame seeds
• 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych/ ja dałam nerkowce/2 tablespoons chopped salted peanuts
 zielony świeży ogórek/fresh green cucumber
 limonka do skropienia/lime for drizzling



Marynata do krewetek/Marinade for shrimp:
• szczypta soli/pinch of salt
 2 łyżeczki posiekanej papryczki chili /2 teaspoons chopped chilli
 1 łyżeczka świeżo startego imbiru/ 1 teaspoon of freshly grated ginger
 2 ząbki czosnku/2 cloves of garlic
 1 łyżka oleju/1 tablespoon of oil


Do sosu potrzebujemy- 1 łyżkę masła orzechowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki, 1 łyżka cukru (może być trzcinowy)
For the sauce we will need 1 tablespoon peanut butter, 2 tablespoons soy sauce, 1 tablespoon rice vinegar or lime juice, 1 tablespoon sugar


  • Krewetki rozmrozić, osuszyć i włożyć do miski, dodać sól, posiekaną chili, imbir, posiekany czosnek i olej oraz pastę curry jeśli używamy, wymieszać, odstawić.
  • Gotujemy ryż w osolonej wodzie
  • Jajko roztrzepać widelcem z 1 łyżką wody, dodać posiekany szczypiorek (białe i zielone części) i natkę oraz olej sezamowy jeśli używamy i wymieszać.
  • Składniki sosu wymieszać, można lekko podgrzać aby stał się gładki.Wstawiłam miseczkę na kilka chwil do piekarnika by lekko się podgrzał
  • Orzeszki zarumienić na patelni na małym ogniu i pod koniec dodając sezam.
  • Rozgrzać dużą patelnię, włożyć krewetki i smażyć przez około 5 minut, następnie włożyć ryż i smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty. Dodać jajko z dodatkami i wymieszać, smażyć przez około 2 minuty. Na koniec wlać sos, wymieszać, podgrzać i posypać orzeszkami z sezamem. Podawać z pokrojonym zielonym ogórkiem i cząstkami limonki.



Defrost shrimps, pat dry and place in a bowl, add salt, chopped chilli, ginger, chopped garlic and oil and curry paste if using, stir, set aside.Boil the rice in salted water.
Fluff with a fork egg with 1 tablespoon water, add chopped onion (white and green parts) and parsley and sesame oil, if using, and mix. Mix the sauce ingredients, you can gently heat to make it smooth. I put a bowl for a few minutes in the oven to heat up slightly. Preheat a large frying pan, put the shrimp and cook for about 5 minutes, then put the rice and cook stirring every now and then for about 2 minutes. Add egg and mix with additives and fry for about 2 minutes. At the end add the sauce, stir, heat and sprinkle with sesame seeds nuts. Serve with sliced ​​cucumber and sliced ​​lime.

























Comments

  1. Czy to liscie pak choi??? wyglada smakowicie :)

    ReplyDelete
  2. Zauwazyla,ze czesto robisz krewetki.Ja lubie srednio,ale moze sie skusze,bo lubie nowe smaki a imbiru nigdy jeszcze nie jadlam.

    ReplyDelete
  3. ostatni przepis z kurczakiem sezamem i szpinakiem wyprobowalam i bylo pyszne ten rowniez wyprobuje :) tym bardziej,ze uwielbiam krewetk,perfekcja w kazdym calu az chce sie jesc tak pieknie podane danie :)xx

    ReplyDelete
  4. noooo...
    Madzia doskonały przepis zrobię mężowi na walentynki takie pysznosci :-)

    ReplyDelete
  5. MMMMM jakie pyszności serwujesz:) Ja najlepsze krewetki z imbirem jadłam w Tajlandii kilka lat temu, od tamtej pory również często goszczą u mnie na stole. Ostatnio nawet sama kombinowałam i do imbiru dodałam Liczi, znajomi byli zachwyceni:):)

    ReplyDelete
  6. Wygląda przepysznie - nie doczekam do Walentynek zrobie je jutro ;)

    ReplyDelete
  7. Walentynkowa kolacja wlasnie w takim wydaniu bedzie idealnym pomysłem , pięknie wyglada i zapewne bosko smakuje . Mąz sie zdziwi ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts