Gordon Ramsay's Stuffed Chicken


Ingredients:

1.5 kg whole chicken
small knob soft butter
For the stuffing
25 g butter
1 onion, finely chopped
75 g chorizo, chopped into 1cm dice
2 tbsp chopped parsley
2 generous tsp chopped thyme
For the gravy
350 ml dry white wine
thyme
lemon
To serve
mash or roast potatoes
seasonal vegetables



Method
1. Preheat the oven to 200C/180C fan/gas 6.
2. For the stuffing: melt the butter in a saucepan, then add the chopped onion and chorizo, cover with a lid and cook over a low heat for about 8-10 minutes until the onions are soft.

Rozgrzać piekarnik w między czasie rozpuścić masło, dodać pokrojone chorizo i cebulkę, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 8-10 min, aż cebula zmięknie.

3. Take off the heat, then stir in the chopped herbs. Season to taste and leave until cold. Spoon the stuffing into the carcass of the chicken, making sure it is not packed in too tightly (there should be enough room for the heat to cook the stuffing thoroughly). Close the chicken with the lemon. Place the chicken in a roasting tray. Smear the knob of soft butter over the chicken’s skin and sprinkle with some sea salt and some freshly ground black pepper and paprika.
3. Ściągnąć z palnika i wymieszać z tymiankiem. Po wystygnięciu wsadzić farsz do wnętrza kurczaka zatykając otwór całą cytryną. Polać kurczaka odrobiną oleju, posolić i popieprzyć oraz posypać czerwoną papryką dobrze go nacierając. Do brytfanny wlać odrobinę wody oraz wino. Włożyć dużą ilość gałązek tymianku i przykryć szczelnie całość folią do pieczenia.

4. Roast for 1.5 to 2 hours until cooked. The legs should feel quite loose in the bird and when a skewer is stuck into the thigh with a spoon placed underneath to catch the juices: the juices should run clear. If the chicken is getting too brown during cooking, cover it with a butter wrapper or a piece of foil or parchment paper. Once cooked, transfer the chicken to a serving plate and leave to rest in a warm place.
4. Piec około półtorej godziny po czym ściągnąć folie i piec następne 30 minut. Wyciągnąć kurczaka oraz całe nadzienie. Cytrynę wycisnąć do wina pozostałego z pieczenia. Podzielić mięso na części.

6. To serve take out the stuffing. Squize lemon inside and stir. Cut the chicken and serve with patatos and vegetables.

6. Podawać z pieczonymi/gotowanymi ziemniakami i farszem a kurczaka dodatkowo polać powstałym z pieczenia sosem.

Jak to mówi Gordon - DONE! ;-) Smacznego!




Comments

  1. Widzialam ten odcinek jak on to przyzadal trzeba wybrobowac:).

    ReplyDelete
  2. ale smaka narobilas :)Madzia wino cale wlALAS czy tylko polowe? uwielbiam zamieszczone tu przepisy juz nie jeden wyprobowalam i ten rowniez zrobie xx

    ReplyDelete
  3. tez uwielbiam przepisy gordona :))

    ReplyDelete
  4. Na zdjęciu chorizo jest z białą fasolą?

    ReplyDelete
  5. O też ten odcinek ogladałąm i nabrałam ochoty;-)
    Mimo, ze nie za bardzo lubię Gordona w MCH to cenie go za to co sam osiągnął swoją pasją i ciężką pracą
    To tak jak w Waszym przypadku pasja i cięzka praca zamieniła się w sukces.
    Buziaki ewa

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts