Novikov ….

Kolejną restauracją, którą miałam okazję odwiedzić podczas swoich kulinarnych wojaży był Novikov na Berkeley Str.
Miejsce to podzielone jest na trzy części : lougne bar oraz dwie restauracje: włoską i azjatycką. Jako fani kuchni japońskiej wybraliśmy tę drugą a rozkosz dla podniebienia rozpoczęliśmy od  wybornego Martini passion fruit. Aranżacja restauracji jest bardzo nowoczesna z minimalistycznymi meblami a wszystko to ma na celu wyeksponowanie głównej ''gwiazdy'' lokalu, czyli specjałów kulinarnych. Ma ona charakter otwarty, dzięki czemu, każdy może podziwiać w jaki sposób przygotowywane są dania. Przed kuchnią znajduje się kolejna atrakcja-rzadko spotykany food market. Wystawione są na nim różnego rodzaju warzywa i owoce a także specjalność restauracji - owoce morza. Wszystko jest świeżutkie, pachnące i niesamowicie apetyczne. Widać wielką dbałość o jakość produktów , szef kuchni co jakiś czas sprawdza ich temperaturę 
i pilnuje by nie przekraczała ona 8 stopni( w przypadku owoców morza) 
Szef kuchni Jeff Tyler stworzył fuzję kuchni chińskiej oraz japońskiej i znany jest z eksperymentowania z różnymi smakami 
i  składnikami. Spróbowaliśmy między innymi pierożków na parze 
z krewetkami i kolendrą, fasolkę thai Yam, krewetki w cieście (tempura) z sosem tensuyu, grilowane krewetki madagaskarskie 
w sosie z czarnego pieprzu, pieczoną kaczkę z azjatyckimi grzybami i sosem truflowym itp itd ;-))…..Restaurację chętnie odwiedzają Rihanna, Alexandra Burke, Kim Kardashian czy książę Harry. Mają wyborne menu, naprawdę szczerze polecam, to kolejne fantastyczne miejsce odhaczone na mojej małej liście ''must see'' ;-)


Another restaurant that I had the opportunity to visit during my culinary travels was Novikov on the Berkeley Str.
This space is divided into three parts: lougne bar and two restaurants: Italian and Asian. As fans of Japanese cuisine we chose the second one and a delight for the palate we started from a great Martini passion fruit.Arrangement of the restaurant is very modern with minimalistic furniture and all of this is to expose the main ' stars ' of the premises - culinary specialities. It is open-ended, so everyone can admire how dishes are prepared. Before the kitchen is another attraction - rare food market. They are all sorts of vegetables and fruits , and main specialty of restaurant- seafood. Everything is fresh, fragrant and incredibly appetizing. You can see a great attention to the quality of the products, the chef from time to time check their temperature and makes sure that it does not exceed 8 degrees (in the case of seafood).Chef Jeff Tyler created a fusion of Chinese and Japanese and is known for experimenting with different flavours and components.
We tried few specials for example: roast duck with truffle sauce, grilled madagascar prawns in black pepper sauce,thai Yam beans etc.

















Comments

  1. Wow, robi wrażenie, zapewne było pysznie :)

    ReplyDelete
  2. Piękne miejsce! A jedzonko wyglada baaardzo apetycznie :-)

    ReplyDelete
  3. owoce morza wyglądają apetycznie :)


    Pozdrawiam!


    http://eva-style.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. jedzenie wygląda świetnie i zapewne też tak samkuje,już mam dzięki Tobie listę miejsc w Londynie wszystkie zapisuje które polecasz a będę tam w styczniu i chcę odwiedzić choć kilka ;)

    ReplyDelete
  5. Super recenzja i piękne zdjęcia. Mogłabys powiedzieć jaki jest orientacyjny koszt kolacji dla 2 osób z winem?

    ReplyDelete
  6. zalezy co bedziecie jedli, tam kazdą''rzecz'' kupuje sie osobno np ryz, fasolka, krewetki i to np tworzy jakies jedno wieksze danie, my z winem zaplacilismy 210f za 2 osoby

    ReplyDelete
  7. ale nie butelką oczywiscie ;-) jezeli chcecie wziac butelke to pewnie więcej

    ReplyDelete
  8. Dzięki za info, chyba się wybiorę jednak do NOBU - też jest bardzo polecana, a ceny wydają się być przystępne. Chyba gdzieś na blogu jest również recencja tej restauracji.

    ReplyDelete
  9. jest relacja z Zumy z Nobu tez zrobię, ceny mniej więcej są podobne no chyba że bierze się jedno danie ;-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts