W roli głównej łosoś ;-)


Ingredients:

• 2 tablespoons olive oil (to grease foil) 
• 2 leeks (white and light green parts)
• 4 slices of lemon
• 2 salmon fillets, each 150 g
• 4 tablespoons finely chopped herbs (optional: parsley, chives, mint, tarragon)
• 4 tablespoons whipping cream
• salt and pepper- to taste


Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania folii
2  pory (białe i jasnozielone części)
4 plasterki cytryny
2 filety z łososia, po 150 g każdy
4 łyżki drobno posiekanych ziół (do wyboru: natka pietruszki, szczypiorek, mięta, estragon)
4 łyżki stołowe śmietany kremówki
sól i pieprz do smaku



  • Pory przepołowić wzdłuż i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni lub w rondlu z grubym dnem z pokrywą i smażyć pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie rumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 2 kwadraty, środki posmarować oliwą z oliwek. W posmarowane miejsce położyć plasterki cytryny a na wierzch kawałki łososia. Przykryć porami, posypać ziołami i nałożyć śmietanę. Zawinąć folię na rybie i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać łososia folią bardzo ciasno, należy pozostawić wolną przestrzeń wokół niego. Dzięki zebranej tam parze, ryba nie wyschnie.
  • Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Paczuszki ułożyć na talerzach, podać zamknięte, z ziemniakami z wody.
  • przepis 'kwestia smaku'










Comments

  1. Uwielbiam ryby. Ja przyrządzam łososia w pomarańczach i miodzie z dodatkiem goździków i lawendy. Następnym razem wypróbuję ten przepis, wygląda pysznie ;)
    pozdrawiam
    http://lessismore-mikainthekitchen.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. mniammmmm, kocham lososia i bardzo chetnie skorzystam z przepisu :) pozdrawiam

    ReplyDelete
  3. na pewno wyprobuje! :-) wyglada znakomicie!

    ReplyDelete
  4. wygląda wysmienicie! pycha

    ReplyDelete
  5. Achhh dziękuję i za ten! Jutro go wypróbuję!

    ReplyDelete
  6. Witam,
    robi dzisiaj na kolację i mam nadzieję, ze wyjdzie pyszny
    pozdrawiam

    ReplyDelete
  7. Amamam mniam mniam :) uwielbiam łososia to jest to co z rybek kocham najbardziej , przyznam nie robiłam w takiej wersji ale napewno sie skusze wyglada smakowicie :)

    ReplyDelete
  8. mogę jeść łososia codziennie!! :) skuszę się na ten przepis :)

    ReplyDelete
  9. Mój mąż nie przepada za rybami i chcę go do nich przekonać od dawna szukam właśnie ciekawego przepisu na łososia i chyba znalazłam smaczny a prosty przepis :) wypróbuję na pewno i chętnie poczytam więcej takich postów!
    pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  10. Pyyyyszne! Zrobię w weekend. To znaczy spróbuję:-)

    ReplyDelete
  11. Sorry ale ostatnie zdjęcie zostało skradzione z KW i perfidnie przerobione (odbicie lustrzane i zamazanie kwestia smaku) !!!! Wstyd!!!

    ReplyDelete
  12. Nie podpisywalam ze to moje wiec prosze darowac pisalam nie raz ze korzystam z tych przepisow ,

    ReplyDelete
  13. Zachecam do czytanie ze zrozumieniem i dokladnie takie zdj znalazlam w sieci i vhyba widac ze jest wersja moja i tzw oryginalna z przepisu, milego dnia i mniej wykrzyknikow

    ReplyDelete
  14. Madzia nie oszukujmy sie to zdjecie nie jest z sieci bo tylko widnieje u ciebie na blog (jest coś takiego na google jak wyszukiwanie obrazem) a tu proszę masz oryginał zdjęcia http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/losos_w_papilotach/files/page397_4.jpg Twoje zdjecie to odbicie lustrzane i zamazana nazwa bloga. A Asia z KW sama robi zdjęcia i na pewno nie ma go z sieci ...

    ReplyDelete
  15. W przepisow bylo zaznaczone , dzieki za info milego dnia zycze

    ReplyDelete
  16. Magdo uwielbiałam Cię, ale chyba przejrzałam na oczy, tutaj głupio się tłumaczysz. Wiesz, że popełniłaś przestępstwo, bo ukradłaś zdjęcie i jeszcze z premedytacją usunęłaś znak wodny w postaci logo. To podlega pod prawa autorskie. Teraz dorabiasz ideologię, że nie pisałaś . Spoko. Tylko dlaczego usunęłaś logo KW? Hę? To, że nie podpisałaś zdjęcia nie znaczy, że go nie ukradłaś po prostu. Tak się nie robi. Oszukujesz ludzi.

    ReplyDelete
  17. Szczerze nie pamietam czy bylo na nim logo. Mozliwe, ze je przycinalam aby pasowalo wielkoscia do pozostalych zdjec. Powtarzam jeszcze raz, ze nie ukrywalam pochodzenia przepisu i jego pochodzenie jest w poscie wyraznie wymienione. Nie bylo moja intencja oszukanie kogokolwiek a raczej pokazanie jak potrawa powinna wygladac wedlug tworcow przepisu. Ot i cala historia :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts