Steak house ;-)

My husband is a big fan of steaks. It is always the main dish that he used to order in different restaurants during our trips. A good steak is not an easy dish to prepare. It requiers right meet and some cooking skills. The most important is the fresh beef and time we keep it on the pan. In order to make the medium one (medium deep-fried) it need to be cooked around 3.5 min on each side, of course, everything also depends on the thickness of the meat. Add some boiled or rosted potatoes and beans plus herbal butter, (regular butter with garlic, salt, pepper, dried parsley and basil)
Before laying the meat on the pan, it should be strongly chilled (not frozen). Cut the fillet into 2-3 cm slices and each of them grease with olive oil and put it on very well heated grill pan.

Mój mąż jest zagorzałym fanem steków, to zawsze pierwszorzędne danie które zamawia w różnych restauracjach podczas naszych wyjazdów. Stek wbrew pozorom wcale nie jest taki prosty w przygotowaniu, jeżeli mówimy o umiejętnym i właściwym wysmażeniu mięsa. Najważniejsza jest świeża wołowina i czas jaki trzymamy ją na patelni. Na tzw. medium (średnio wysmażony) czyli takie jak my lubimy najbardziej jest to ok 3,5 min na każdą ze stron, oczywiście wszystko też zależy od grubości mięsa. Oprócz gotowanych ziemniaków i fasoli przygotowujemy zawsze masełko ziołowe (zwykłe masło z dodatkiem wyciśnietego czosnku, soli, pieprzu, pietruszki suszonej i bazylii)


Przed położeniem mięsa na patelni powinno być mocno schłodzone (nie zamrożone). Kroimy polędwicę na 2-3cm plastry a każdy z nich smarujemy oliwą i wrzucamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię grillową.








Comments

  1. Ależ wszystko wygląda smacznie.
    Nie jesm raczej takiego mięsa, ale dla tego zrobiłabym wyjątek.

    ReplyDelete
  2. mmm,apetycznie to wyglada,widze,ze lubicie dobre wina:)

    ReplyDelete
  3. Nabrałysmy z mama apetytu :))))))

    ReplyDelete
  4. mniam mniam wygląda bardzo apetycznie

    ReplyDelete
  5. pychota,polkrwisty stek do tego listki salaty+oliwki+pomidorki koktajlowe+ser plesniowy+ser apetina+dressing do salatek,sol,pieprz :D ...bez ziemniakow :)ja rowniez dzien przed przygotowaniem stekow przynajmniej przez cala noc,mieso trzymam w lodowce w specjalnie przygotowanej marynacie mmmmm pycha :) xx

    ReplyDelete
  6. Ja właśnie po steku, więc za mocno mnie zdjęcia nie rozdrażniły ;)

    ReplyDelete
  7. Steki to bardzo typowe "męskie" danie i wiem, że wiele kobiet za nimi nie za bardzo przepada.
    Jednak dobrze zrobiony, o czym pisałaś, potrafi być naprawdę wyśmienity- Twój właśnie tak wygląda:)

    ReplyDelete
  8. Smakowity post :-) Wczoraj na biadek miałam steak. Przygotowałam też roasted potatoes oraz surówkę z porów i pomarańczy, a do mięska brandy pepper sauce. Steaks zawsze robi mój mąż, bo jest mistrzem w tej dziedzinie :-) Ja lubie well done steak, natomimast jego jest zazwyczaj medium rare.

    z czerwonym winem - danie idealne!

    ReplyDelete
  9. Madziu, jak to robisz, że gotujesz takie pyszne rzeczy, a w dodatku masz idealną figurę ?
    Aż zazdrość ogarnia (oczywiście taka pozytywna) !

    Pozdrawiam serdecznie i proszę więcej takich przepisów :)

    ReplyDelete
  10. w tej chwili nie odmawiam sobie niczego, jem bardzo wartościowe posiłki bogate w żelazo, także duzo ryb i owoców morza, uwielbiam tez sushi, mam bzika na punkcie dobrego jedzenia bardzo przywiązuje do tego wagę ;-) a i taką mam przemianę od zawsze byłam bardzo szczupłą osobą nawet w ciązy przytłam 12 kg które od razu po porodzie zrzuciłam ;-) taki mój urok ;-)
    dla mnie ' kuchnia ' jest bardzo ważnym apektem życia, wspólne posiłki bardzo zbliżają rodzinę, uwielbiamy chodzić do restauracji i bardzo czesto jemy na mieście jednak to muszą być też naprawde dobre miejsca ;-) ale zdarza mi się zjeść i MCD a od fastfoodów też nie tyję

    ReplyDelete
  11. Kocham Twoje takie codzienne wpisy. Uwielbiam patrzeć jak otaczasz sie pięknem i dobrym jedzeniem. Bardzo mnie inspirujesz! Już kiedyś pisałam... Jesteś dla mnie ideałem i wzorem współczesnej wyzwolonej kobiety :-)

    ReplyDelete
  12. Edi dziękuje , to dla mnie inspirujące słowa i motywacja by robić to co robię ;-)

    ReplyDelete
  13. Magda, zazdroszczę przemiany materii! Ja niestety w drugą stronę - muszę bardzo uważać na to, co jem :/

    Sporo czasu zajęło mi nauczenie się przygotowania idealnego steka. Bardzo dużo zależy od jakości mięsa. Teraz potrafię przygotować stek, który jest lekko chrupiący na zewnątrz, a środek rozpływa się w ustach. Podaję z masłem truflowym i warzywami i jest idealnie :)

    ReplyDelete
  14. wszystko wygladaa bardzio smacznie :) mniam ale ten Twoj mezulek ma dobrze z Toba :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts