Day off….

Wczorajsza mała kolacyjka z najbliższymi…Podaje Wam sprawdzony i najprostszy  przepis na wyborne krewetki zapiekane z masłem. Naprawdę szczerze polecam wypróbować bowiem efekt końcowy jest znakomity i zaspokoi nawet wymagające podniebienia;-)

Składniki:

- ok.20 duzych krewetek Black Tiger najlepiej surowe, bez głów ale z ogonkiem
4 pełne łyżki masła
 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- garść pomidorków koktajlowych 
- papryczka chili
- na koniec cytrynka do skropienia

  • Krewetki opłukać i dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Krewetki ułożyć w  naczyniu żaroodpornych, dodać czosnek, pokrojone pomidorki koktajlowe i natkę pietruszki. Doprawić solą i położyć na wierzch kawałki masła. Zapiekać przez około 6 - 7 minut (drobniejsze krewetki krócej). Podawać prosto z naczynia skrapiając sokiem z cytryny i maczając grzanki w powstałym sosie maślanym
Yesterday we had a small supper with our lovely friends. I'll give You a recipe for delicious shrimps baked with butter and garlic. Simple and delicious;-)
Ingredients:

- About 20 large Black Tiger shrimps preferably raw, without heads but with a tail
- 4 full tablespoons of butter
- Tablespoon finely chopped parsley
- A handful of cherry tomatoes
- Chilli
- At the end squeeze a bit of lemon

Shrimp rinse and dry thoroughly on paper towels. Preheat the oven to 220 degrees. Placed them in a heat-proof bowl, add garlic, chopped cherry tomatoes and parsley. Add salt and place on top of the pieces 4 spoons of butter. Bake for about 6 - 7 minutes (smaller shrimp less). Serve straight from the dish sprinkle with lemon juice and dip in the resulting toast butter sauce











Comments

  1. Caprese moja ulubiona sałatka :) Piekne zdjecia jak zawsze :)

    ReplyDelete
  2. Looking good & tasty !! I am inspired..;))

    ReplyDelete
  3. Mmmm, smakowicie wygladaja, uwielbiam krewetki z maselkiem, co do ich czyszczenia - nie zapominijcie wyciagnac "jelitka"

    ReplyDelete
  4. OOO lubie lubie :) czesto robie podobnie tylko ja smaze krewetki...co do tych pomidorow z mozzarella to robie taka przekaske samodzielnie tylko ja grubo kroje fete przekladam pomidorem i zapiekam w piekarniku az feta sie zarumieni...mozna tez dodac oliwki...tez dobre i syte bardzo

    ReplyDelete
  5. to tez samodzielnie robione ;-)

    ReplyDelete
  6. jeden rządek jest z burratą drugi z mozarella

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Przyrządzam podobnie i potwierdzam-pycha!
    pozdrawiam
    http://lessismore-mikainthekitchen.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. Dziękuję!!! Z pewnością wypróbuję!
    Zastąpię jednak masło oliwą myślę że potrawa będzie też pyszna, i zdrowsza. Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  11. MMMMm uwielbiam krewetki i tego bloga..ostatnio przechodzisz samą siebie w stylizacjach..JESTEM ZACHWYCONA!
    zapraszam na wysmienite przepisy z krewetkami. Szybkie i smaczne...może będziesz miała ochote wyprobowac ;-)
    http://livewithstyle-ewa.blogspot.com/2012/05/bruschetta-z-krewetkami-winem-i-rukola.html
    a zwł to spaghetti..JEST CUDOWNIE AROMATYCZNE
    http://livewithstyle-ewa.blogspot.com/2012/03/spaghetti-z-krewetkami-biaym-winem-i.html
    nie publikuj tego koment żeby nie było ze reklamuje swojego bloga...poprostu pomyślałąm , że może Wam smakować;-)
    pozdrawiam
    dobra robota kochani;-)

    ReplyDelete
  12. Ja uwielbiam krewetki podsmażana z ziołami prowansalskimi. Przygotowania niecałe 5 min, a jedzenie pyszne!

    ReplyDelete
  13. Magdo co robisz aby czosnek nie był twardy? Ja właśnie zrobiłam to dane, w piekarniku trzymałam nawet 12 min i czosnek był twardy...

    ReplyDelete
  14. Widzę Magdo że wzięłaś się za gotowanie... :) Ostrzegam to uzależnia!:) Podobnie jak kupowanie butów:)

    ReplyDelete
  15. A tak już poza kom. To faktycznie lepiej jest tarkować czosnek, ma to wtedy sens i pietruszki się nie zapieka tylko najlepiej jest posypać na koniec, bo w temperaturze ją zabijasz:) Nie odbierz tego źle oczywiście.Buźka

    ReplyDelete
  16. Ja uwielbiam krewetki w piwie z chilli !

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts