Ciasto w piecu....

Podaje przepis na świąteczne ciasto brytyjskie ;-)
Efekt końcowy zamieszczę po 3,5 godzinach w piekarniku ;-)Pamiętajcie ,że to ostatni moment na zrobienie tego ciasta, musi leżakować 4 tyg


* 700 g sułtanek
* 350 g rodzynek
* 210 g orzechów laskowych posiekanych
* 150 g kandyzowanych skórek cytrusowych
* 120 ml brandy/rumu
* 210 g miękkiego masła
* 200 g brązowego cukru
* 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
* 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
* 4 duże jajka
* 2 łyżki marmolady (u mnie z czarnej porzeczki)
* 1 łyżeczka esencji migdałowej
* 350 g mąki
* 1 łyżeczka przypraw korzennych
* 1/4 łyżeczki cynamonu,
* 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
* 1/4 łyżeczki soli



Wszystkie bakalie umieścić w misce, zalać rumem lub brendy, przykryć i zostawić do nasączenia na noc.
Następnego dnia utrzeć cukier z miękkim masłem (najlepiej mikserem), dodać starte skórki, przez cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, następnie marmoladę, następnie na przemian mąkę zmieszaną z przyprawami i solą oraz namoczone bakalie. Na koniec dodać esencję migdałową.

Całość wymieszać, przełożyć do przygotowanej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy 3-3,5 godz. w 150 st. Po 3 godz można sprawdzić patyczkiem, czy jest wypieczone w środku. Po upieczeniu od razu ciasto zlewamy po wierzchu paroma dodatkowymi łyżkami np. rumu i natychmiast owijamy folią aluminiową. Wilgoć ciasta musi pozostać w środku.

Gdy całkowicie ostygnie, zawijamy je dodatkowo w papier i folię i umieszczamy np. w szczelnym pojemniku, lub w foliowej torbie (zawijając brzegi pod spód) na czas leżakowania. Można co jakiś czas podlać alkoholem, ja to robiłam trzykrotnie w odstępach tygodniowych.



żródło- smaki i aromaty blog









Comments

  1. Ciekawa jestem jak będzie smakował :-)

    ReplyDelete
  2. Aż jestem ciekawa jak to ciacho smakuje, bo wyglada pysznie :)

    ReplyDelete
  3. BOMBA KALORYCZNA!

    ReplyDelete
  4. Zaintrygowal mnie ten przepis i chetnie go sama wyprobuje. Zaciekawilo mnie to, ze ciasto musi "lezakowac" przez 4 tygodnie? Czemu ma to sluzyc? Czy stanie sie wowczas bardziej kruche?

    ReplyDelete
  5. tak dłuuuugo w piecu?

    ReplyDelete
  6. czy sułtanki i rodzynki to nie to samo????

    ReplyDelete
  7. Pozwolę sobie się wtrącić - sułtanki to też rodzynki, ale jasne (złote). Magdo jak możesz opisać smak takiego typowego angielskiego X-mas cake? Warte jest tego wysiłku?
    Widzę, że lubisz gotować i dlatego zachęcam Cię do dołączenia do facebookowej grupy "Zdrowo Podjeść". Masa przepisów i fajnych ludzi.
    pozdrawiam
    Kasia

    ReplyDelete
  8. STRASZNIE nie lubie tego tradycyjnego angielskiego ciasta! niby taki polski keks ale 1000 razy gorszy ;-)

    ReplyDelete
  9. DominikaG
    Robiłam w zeszłym roku, ale wszyscy zgodnie stwierdzili, że nasze keksy-cwibaki są najlepsze :) To jest jednak bardzo ciężkie ciasto. Cóż, przynajmniej mniej pieczenia mam w tym roku ;)

    ReplyDelete
  10. A ja to ciasto uwielbiam. Moim chłopakiem jest Anglik i jego Mama piecze to ciacho - na urodziny, na śięta. Uwielbiam tą twardą skórkę, migdałowy zapach i choć kocham wypieki mojej Mamy - keks zdcydowanie w wersji teściowej-to-be. Ewa

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts