Pichcenia ciąg dalszy ....


Składniki:

  • 1 Kostka mięsna
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 kiełbasa polska 
  • 1 cebula
  • grzyby suszone
  • 2 łyżki rodzynek
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy



Kapustę  kiszoną opłukać , odsączyć i pokroić . Włożyć do garnka dolać wody i zagotować . Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek do smaku. Przykryć i dusić . Natępnie podsmażyć mięso na patelni i cebulkę posiekaną .Kostkę mięsną rozpuścić w 1 szkl. wody i podlać mięso. Dusić około 10 minut . Dodać następnie do kapusty, wsypać grzyby (wcześniej namoczone) , przyprawić pieprzem do smaku, dodaję zawsze też troszkę cukru i małą garść rodzynek . Wciskam też odrobinę keczupu.



bigos gotować min 2 godzinki, sprawdzać czy mięknie kapustka ;-)  
ja zrobiłam dwa duże słoiki ...Smacznego

Comments

  1. O rany, ale narobiłaś smaku :-)bigos wygląda tak, jak uwielbiam, czyli bez pomidorów, musi być pyszny!

    ReplyDelete
  2. Czy ty dodajesz rodzynki do bigosu? Czy tylko mi sie tak wydaje? DT

    ReplyDelete
  3. Oliwia

    Pani Magdo slinka cieknie.

    ReplyDelete
  4. Uwielbiam twojego bloga,choć dopiero dziś się zalogowałam,zawsze go podglądałam.....zazdroszczę ci urody...bogini super kobieta. Pozdrowienia dla Ciebie i Twojej rodziny

    ReplyDelete
  5. Madzia podaj przepis na bigosik:D

    ReplyDelete
  6. Można prosić o przepis ... z rodzynkami jeszcze nie jadałam :-)
    Z góry dziękuję :-)

    ReplyDelete
  7. To chyba skwarki?!:) Pycha musi być!

    ReplyDelete
  8. Napewno smaczny ja daje koncentrat zamiast ketchupu a babcia meza dodaje lyzke powidel sliwkowych nie dodawalam nigdy ale jej bigos jest bardzo smaczny

    ReplyDelete
  9. a gdzie ty w anglii kapuste kiszona dostalas? lol

    ReplyDelete
  10. pisze w przepisie, że rodzynki..

    ReplyDelete
  11. Wygląda na prosty przepis, a takie lubię najbardziej :-) rodzynki ciekawa :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts