Chutney ze śliwek .... idealny na święta .....

Chutney to świetny dodatek do mięs, wędlin i serów, szczególnie tych pleśniowych, chociaż wzbogaci również smak sera żółtego. Dzisiejszy chutney to połączenie słodkich powideł śliwkowych z wytrawnym smakiem cebuli, lekkim octem i przyprawami. Całość jest rewelacyjna i z powodzeniem może zastąpić popularniejszą konfiturę z żurawiny.  Na święta chutney możecie podać też do pieczeni czy pasztetów.
Pewnie nie robicie same  przetworów, ale może skusicie się na te dzisiejsze, po pierwsze to zupełnie inny, wspaniały smak, po drugie nie dostaniecie nawet podobnego w sklepie a po trzecie pracy jest przy tym naprawdę niewiele. No i ten zapach w domu ... bezcenny Smacznego. Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv
Cebulę kroimy w piórka i wkładamy do wysokiej patelni lub garnka o grubym dnie. Dodajemy wydrylowane śliwki.



  • Czas: ok. 3 godzin smażenia
  • Ilość porcji: 2 słoiki

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 1 kg śliwek
  • ok 400-450 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki wody
  • ok. 150 ml octu jabłkowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 goździki




Do tego dodajemy ocet, sok z cytryny, wodę, przyprawy i cukier i rodzynki a po wymieszaniu przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 4o 
minut duszenia.





Następnie zdejmujemy pokrywkę i całość smażymy na niewielkim ogniu aż do zredukowania większości soku. Kiedy chutney jest gęsty to przekładam do wyparzonych słoików (możecie wyparzyć gotując lub tak jak ja wstawić do piekarnika i poczekać jeszcze z 10 minut od chwili nagrzania do 100°C).
Po przełożeniu do słoików, wycieram rant wacikiem nasączonym spirytusem, zakręcam i stawiam do góry dnem. W tej pozycji słoiki zostawiam aż wystygną, a w tym czasie one się zawekują. Gotowe, smacznego.





Comments

  1. Rewelacja uwielbiam takie przepisy :)

    ReplyDelete
  2. Magda, rewelacyjny i prosty przepis, skusiłam się i będę robiła, dam znać jak wyszło :)

    ReplyDelete
  3. ja chyba też się skuszę i wypróbuję ;)

    ReplyDelete
  4. Oliwia

    Pani Magdo Pani jak zlota rybka spelnia marzenia :). Najpierw pisze ze brakuje mi przepisow i pare dni mija i prosze :).

    ReplyDelete
  5. czy mozna poprosic o wiecej przepisow. sa wspaniale.

    ReplyDelete
  6. przepisy na swieta beda super, czekamh :) madziu polecisz garnki ? patelnie?

    ReplyDelete
  7. Fajnie musi to smakować ... dosyć intrygujące połączenie cebuli+śliwek. Pewnie smak ma niebanalny...

    ReplyDelete
  8. Madzia jesteś najlepsza ! SZACUNEK:) wyglada cudnie , smakuje pewnie jeszcze lepiej ! you are my hero:) Kocham, N.

    ReplyDelete
  9. super, jutro robię ;-) i kokardki też zgapiam ;-) cuda ! super że jesteś

    ReplyDelete
  10. @wombat135 - gwarantuję, że smak pozytywnie niebanalny :) Tutaj w UK jest dosyć popularnym "przysmakiem". Ja uwielbiam z podsmażonym polskim oscypkiem :) Kalorii co niemiara ale jaka ogromna przyjemność ;)

    ReplyDelete
  11. Będę robić na pewno, bardzo lubię takie rzeczy :)
    Dziękuję za przepis :)

    pozdrawiam

    ReplyDelete
  12. Zazwyczaj kupuje w M&S lub Waitrose ale chyba skusze sie na male gotowanko :)

    ReplyDelete
  13. Madziu , zrobilam i musze powiedzieć ze smakuje rewelacyjnie, o aromacie nie wspomne.. Światecznie zrobilo sie w calym domu :)

    ReplyDelete
  14. super ;-) ja tez podjadłam jak się gotowało ;-) ale juz mam w słoiczkach i czeka do świat

    ReplyDelete
  15. Czy mozesz Magdo podac nazwe firmy z jakiej kupujesz ocet jablkowy???
    Nigdy wczesniej nie uzywalam octu jablkowego!
    I jeszcze jedno, imbir? gdzie mozna kupic ta przyprawe? Ja rowniez mieszkam w UK, wiec latwiej bedzie mi kupic te produkty jesli podasz po prostu sklep w jakim mozna to nabyc. (ja najczesciej robie zakupy w Waitrose)
    Pozdrawiam
    Edyta Jaworska.

    ReplyDelete
  16. ja mam tu polski sklep, wiec nie mam problemu z takimi rzeczami, ocet jablkowy chyba jest w sainsburrym cyder jest napisane

    ReplyDelete
  17. Dzięki za inspirację;) chutney gotowe, w słoiczkach, ładnie ozdobione. No i aromat podczas gotowania rzeczywiście niesamowity.. pozdrawiam. K.W.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts